Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Skriver Vanhanen dagbok?

10 jun , 2010, 17.06 Bjarne Nitovuori

 

Då Matti Vanhanen började blogga – jag vill minnas att det var inför förra presidentvalet – tyckte många att det var fräscht. Hos mig väckte det genast misstankar. Bloggen är ett politiskt medel, inget trovärdigt dokument. Naturligtvis skriver han dessutom dagbok för att dokumentera vad som verkligen sker och vad han verkligen tänker så att det gagnar en framtida historieskrivning, tänkte jag.

Jag var tveksam till hans bloggande också av det skälet att jag misstänkte att den seriösa dokumentationen skulle bli lidande av att han inriktar sin energi på att skriva texter med ett omedelbart politiskt syfte. Vanhanens svårigheter att minnas vad han ägnat sig åt för något år sedan stärker mig i uppfattningen att han kanske faktiskt inte skriver ner vilka personer han träffat när och var och vad han diskuterat med dem. I så fall skulle han kunna kolla sin dagbok innan han inför riksdagen säger att han inte minns.

Politikernas bloggande ”i realtid” har ansetts vara bra för öppenheten och därmed för demokratin, på samma sätt som den nordiska öppenheten, att myndighetshandlingar i regel är offentliga. Det är en princip som i synnerhet Sverige och Finland velat sprida till EU.

Men såsom överassistent Pekka Henttonen påpekade i en artikel i Helsingin Sanomat (24.4) har den här öppenheten också en avigsida. Det har i många fall försvagat möjligheterna att få kännedom om hur sakerna beretts, eftersom allt inte skrivs ner i dokument. Däremot nämner Henttonen exempel i bland annat EU på att utom officiella dokument också anteckningar om telefonsamtal, interna diskussioner, bakgrund och förhandlingar dokumenterats, då dokumenten inte varit öppna.

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
juni 2010
M T O T F L S
    jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

5 kommentarer

 1. Marianne Lydén skriver:

  Hej Nito,
  vad roligt att du börjat blogga! Och börjat bloggandet med kritik mot politikernas bloggande. Bloggandet är ju INTE = större öppenhet.

 2. Jeuce skriver:

  Ett lovande första inlägg! Jag ser fram emot att läsa mera.

 3. Janne skriver:

  Go go Nito!!

  Ser framemot hårda kritiska inlägg! Låt dom få veta att dom lever ;)

 4. KPJ skriver:

  Gäller journalistikens hela predikament, inte Nito som enskild påverkare:

  Är det först när man pensioneras som man skaffar sig en kritisk distans?
  Är det någonting i anställningsförhållandet som hindrar en oberoende granskning?

 5. Bjarne Nitovuori skriver:

  Jag hade väl tänkt att mitt blogginlägg snarare än min presentation skulle ge anledning till kommentarer. Men låt gå. Hur kritisk jag var som journalist har jag svårt att bedöma själv. Då jag säger att jag blivit mera kritisk så kan jag peka en konkret sak: valfinansieringsskandalen som kom upp efter min pensionering. Inte så mycket skandalen i sig, för jag visste nog att sådana pengar alltid rört sig i politiken. Snarare då politikernas förklaringar, i synnerhet ”det är bra att vi inte vet varifrån pengarna kommer, då uppstår inget beroende” (SFP:are), eller ”genom att ge pengar till kandidater stöder man demokratin” (nästan alla). När jag arkiverade artiklar och dokument som journalist hade jag det som rörde valfinansiering i en pärm med rubriken ”korruption”.

Kommenteringen är stängd.