Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Partimedlemmar utan makt

14 jun , 2010, 11.27 Bjarne Nitovuori

 

Samlingspartiets partikongress beslöt med knapp majoritet att den obligatoriska skolsvenskan skall slopas. Partiordföranden Jyrki Katainen, Henna Virkkunen och Kimmo Sasi bedyrar att partiet inte kommer att göra någonting för att förverkliga beslutet.

Så långt allt väl? Knappast. Det visar hur opinionerna mot skolsvenskan stärkts. Ännu för några år sedan hade det varit otänkbart att något av de etablerade partierna fattat ett sådant beslut.

Det är inte heller bra att en partikongress först fattar ett beslut och partiledningen säger att de tänker strunta i beslutet. Nu får de vatten på sin kvarn som hävdar att den obligatoriska svenskan skulle slopas, om folket fick råda. Det är bara en elit som vill ha kvar ”tvångssvenskan”.

Det påminner om ett beslut som De Gröna fattade vid sin kongress år 2006 om att skilja kyrkan från staten. Partiets dåvarande ordförande Tarja Cronberg meddelade omedelbart att partiledningen inte kommer att driva på frågan.

Det problematiska är att partikongressernas beslut inte har någon betydelse om de går mot partiledningens åsikt. Det klassiska exemplet är, då det ena partiet efter det andra för något decennium sedan krävde att mjölkbutikerna skall få sälja vin. Inget parti har såvitt jag märkt aktivt drivit på den frågan.

För ett par år sedan beslöt Svenska folkpartiet på sin partidag att partiet inte aktivt arbetar för utbyggd kärnkraft. För drygt en månad sedan arbetade partiets två ministrar Stefan Wallin och Astrid Thors aktivt för en utbyggnad genom att i regeringen rösta ja till två nya kärnkraftverk.

Då man vill uppmuntra folk att vara aktiva politiskt så menar man väl bland annat att de skall gå med i partier och driva frågor där. Det viktigaste forumet för sådan aktivitet är partikongresserna och förberedelserna för dem, valet av kongressombud, motionsskrivande etc.

Centerns nya partisekreterare Timo Laaninen skrev en gång i Suomenmaa att centerns partikongresser utövar makt ungefär en gång vart tionde år dvs då partiet väljer ny ordförande. Kongressen förra veckoslutet var en sådan kongress.

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
juni 2010
M T O T F L S
    jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

2 kommentarer

  1. TK skriver:

    Verkligt intressant! Den här bloggen ska jag följa med intresse.

  2. BL skriver:

    Hieno huomata, että edes joku uskaltaa ottaa puheeksi puoluejohdon demokratiaa halveksuvan linjan, jonka pitäisi huolestuttaa ihmisiä olivat he sitten pakkoruotsin puolesta tai vastaan.

Kommenteringen är stängd.