Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Låt Vasa bli Korsholm

5 aug , 2010, 17.37 Bjarne Nitovuori

 

Jag hade och har fortfarande svårt att begripa varför Helsingfors nödvändigtvis skulle ha en del av södra Sibbo. Men jag hade nästan lika svårt att sympatisera med motståndet mot inkorporeringen. Kampanjen var tidvis motbjudande. Till och med i den ”objektiva” rapporteringen i bland annat Hbl talades det om annektering, en progandistisk term. Den neutrala termen är inkorporering.

Olustigt var det att man i sammanhanget använde Helsingfors östra stadsdelar som avskräckande exempel och att Helsingfors strävan jämfördes med Stalins för 70 år sedan.

Argumentet att det stred mot den kommunala självstyrelsen var också haltande. Den kommunala självstyrelsen innebär att kommunivånarna suveränt besluter i kommunens interna frågor. Kommunindelningen och -gränserna är en annan sak.

Slutligen språkfrågan. Hur Sibbofrågan kunde vara en språkfråga. Jag vet inte om det var så, men om de svenskspråkigas andel i de överförda områden var mindre än i Sibbo som helhet men större än i hela Helsingfors så borde gränsförskjutningen ha ökat de svenskspråkigas andel i både Sibbo och Helsingfors.

Men detta är nu historia. Egentligen var det här bara avsett som introduktion till mitt egentliga ärende, att plädera för en sammanslagning av min gamla hemstad Vasa och Korsholm, som är hemort för största delen av min släkt.  Jag är av samma åsikt som Vasas stadsdirektör Markku Lumio, som i polemik (HS 4,8) med kommundirektören i Korsholm Rurik Ahlberg hävdar att svenskans ställning skulle vara stark i ett Vasa, som Korsholm och en del andra kommuner anslutits till. I varje fall skulle den vara starkare än svenskans ställning idagens Vasa.

Då SFP i Korsholm motsätter sig en sådan sammanslagning är argumentet att den svenskspråkiga majoriteten då går förlorad. Det är ett argument som jag har svårt med. För det första är det inte en tillämpning av den så kallade taxellska paradoxen (tvåspråkigheten förutsätter enspråkiga lösningar). Korsholm är ju inte idag en enspåkigt svensk kommun.

Då SFP:arna i Korsholm är rädda för svenskans ställning som  minoritetsspråk i den nya storkommunen blir motfrågan: är ni rädda för att i den nya kommunen bli behandlade som finnarna i dagens Korsholm?

Kanske den nya kommunen kunde få namnet Mustasaari-Korsholm. Vasa grundades för drygt 400 år sedan i socknen Mustasaari och staden hette först Mustasaari. Korsholm var namnet på slottet. Och namnet Vasa gavs för att stadens grundare kung Karl IX tillhörde Vasa-ätten. Men Vasa-kungarna var tyranner, inte minst Karl IX, och behöver inte hedras med ett stadsnamn.

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
augusti 2010
M T O T F L S
« jul   sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

8 kommentarer

  1. Rd skriver:

    Vad ser du för nytta med en sammanslagning av de båda orterna?
    I dagens läge verkar det som om det bara är hunger efter pengar som ivrar Vasa till denna lösning och att centralisera allt.

  2. Bjarne Nitovuori skriver:

    Då två eller flera kommuner i en region är så sammanvuxna att människorna jobbar och utnyttjar service i grannkommunen blir frågorna så gemensamma att det behövs en regional förvaltning (till exempel i form av en kommunsammanslagning) vars politiskt ansvariga väljs vid allmänna val. Det är mera demokratiskt än att två kommuners ledande förtroende- eller tjänstemän förhandlar och kommer överens bakom lyckta dörrar. Det gäller Vasa-regionen liksom i huvudstadsregionen.
    En annan faktor är Vasaregionens konkurrenskraft gentemot till exempel Seinäjoki, som inte har samma problem med sina grannkommuner.
    ”Hungern efter pengar” är ett argument av samma kategori som att man inte får service, om majoriteten är finskspråkig.

  3. Rd skriver:

    Var arbetskraften bor spelar ingen roll i så fall kan man vända på det och säga att det är var köpkraften spenderar sina pengar.Men servisen som används av båda kommunernas invånare kräver ju att båda betalar.

    Men i glest befolkade områden använd samkommuner.
    Jag tycker personligen att man skall låta det lilla bestå och använda sig av landsting som i Sverige och välja folk via val till sammanslutningen.Där behandlas alla gemensamma ärenden och egen beskattningsrätt skall finnas.Det skulle ta bort dubbel trippel eller som i mitt fall där 5-dubbel förvaltningskostnader och behandling i demokratiska instanser

  4. Bjarne Nitovuori skriver:

    Jag tycker också om små förvaltningsenheter, men när vi i Helsingfors föreslår stadsdelsförvaltning så vem är det som är emot? Jo, SFP. Jag bor i Nordsjö med snart 40 000 invånare, men i Helsingfors stadsfullmäktige finns inte en enda Nordsjöbo. För större områden med gemensamma frågor såsom huvudstadsregionen eller Vasaregionen behövs särkilda folkvalda organ. Samkommunerna är ett dåligt exempel, eftersom de är just sådana där de ledande kommunalpolitikerna kommer överens sinsemellan.

  5. Magnus Nyberg skriver:

    Jag ska inte blanda mig i språkfrågan. Däremot är det fel att kalla Karl IX tyrann. Han var den ende vettige i brödraskaran, hård i Sverige men noga med att lyssna till sakskäl. När det gäller Finland var det ju Karl IX som gjorde slut på adelns och knektarnas röverier, och gav allmogen dess gamla rättigheter åter.

  6. Johan S skriver:

    Jag har aldrig förstått mig på det här med att sibbobor ”använder” Hfors service eller korsholmsbor Vasa service. Vadå för service? Biblioteket är väl det enda man kan använda utan att vara skriven i kommunen, kanske några andra kulturevenemang. Men nog tror jag att det mest är hesaborna som pissar i portgången under konsternas natt medan sibboborna går på restaurang, på Akademen, osv och på så sätt generar skattepengar till metropålen.

    Samma sak gäller väl i Vasa. Korsholmsborna går i Vasaaffärerna och ser alltså till att Vasa får mera skattören än annars, så det är faktiskt Korsholm som går på förlust! Man skulle vänta sig mera klarsikt av en politisk journalist.

  7. Bjarne Nitovuori skriver:

    Jag har varit på resa någradagar utan tillgång till dator. Därför detta sena svar.
    1) Jag vidhåller att Karl IX var en tyrann. Jag tänker bland annat på Linköpings blodbad. Och jag stärktes i min uppfattning efter att ha läst Mirkka Lappalainens bok ”Susimessu” (2009) om inbördeskrigen i Sverige och Finland i slutet av 1500-talet.
    2) Om Sibbo- och Korsholmsborna hämtar så mycket pengar till städerna i närheten så borde de ha intresse av att vara med och besluta om hur pengarna används dvs delta i en gemensam förvaltning.

  8. Bjarne Nitovuori skriver:

    Det bör dock påpekas att jag aldrig förespråkat en fusion mellan Helsingfors och Sibbo.

Kommenteringen är stängd.