Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Grundlagsutskottet

20 sep , 2010, 10.21 Bjarne Nitovuori

 

Riksdagens grundlagsutskott börjar i morgon utreda om förre statsministern Matti Vanhanens (C) förfarande vid beviljandet av stöd till Nuorisosäätiö var så allvarligt att ärendet borde behandlas i riksrätt. Det vore ingen överraskning om utskottet skulle konstatera att Vanhanen inte ”på ett väsentligt sätt har brutit mot de skyldigheter som hör till en ministers uppgifter eller i övrigt förfarit klart lagstridigt i sin ämbetsutövning” som paragraf 116 i grundlagen förutsätter. Däremot kommer utskottet sannolikt att klandra Vanhanen.

Utskottet har gjort det till sin praxis att uttala moraliska domar i fall där juridiken inte längre räcker till. Det räcker med att påminna om två kända fall i vår närhistoria.

Hösten 1989, då det avslöjades att Paavo Väyrynen (C) inför 1982 års presidentval begärt hjälp av KGB-mannen Viktor Vladimirov för att öka Ahti Karjalainens chanser, fördes saken till grundlagsutskottet av en grupp riksdagsledamöter med nuvarande utskottsordföranden Kimmo Sasi (Saml) i spetsen. Utskottet konstaterade att Väyrynen inte förfarit lagstridigt men att han betett sig oförsiktigt och olämpligt.

Hösten 1998 var Toimi Kankaanniemi (Kristliga) initiativtagare då Arja Alho (SDP) granskades av grundlagsutskottet för att hon kommit överens med förre STS-direktören Ulf Sundqvist (SDP) om en sänkning av det skadeståndsbelopp han ålagts att betala. Också i det här fallet friade utskottet Alho men klandrade henne för att hennes förfarande stred mot allmän rättsuppfattning.

Man kan ifrågasätta om grundlagsutskottet är rätt instans att uttala sig om det moraliskt förkastliga i ministrars handlande. Utskottet är framför allt till för att på förhand granska om lagar överensstämmer med grundlagen. Det är ett bättre system än en författningsdomstol, som också i den aktuella debatten föreslagits.

Men när det gäller att granska lagenligheten i ministrars verksamhet vore det kanske bättre med behandling i någon hovrätt eller Högsta domstolen. Det är ju fråga om en rent juridisk process. Och den moraliska aspekten kunde lämnas till den allmänna debatten, som naturligtvis kunde ha en högre nivå.

Med tanke på grundlagsutskottets roll är det anmärkningsvärt hur lågt värderat utskottet är bland riksdagsledamöterna. Ett mått på det är att ungefär hälften av utskottets medlemmar är första periodens riksdagsledamöter.  De brukar få nöja sig med de utskottsplatser som ingen annan vill ha.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
september 2010
M T O T F L S
« aug   okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.