Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Vem är konservativ?

12 okt , 2010, 13.30 Bjarne Nitovuori

 

Yles finska tv-nyheter överraskade i går kväll med att påstå att det nu plötsligt uppstått en hård kamp om de konservativas röster. Med konservativa tycktes man mena närmast sådana som motsätter sig abort och äktenskap mellan homosexuella. Är det många vars röstningsbeteende avgörs av sådana frågor?

Det tror jag inte riktigt. Det som spökar i bakgrunden är troligen fenomenet Sannfinländarna och Timo Soini. Många av de människor Soini appellerar till längtar till en förflutet som inte längre återkommer, ett samhälle utan globalisering, EU osv. I den meningen är de kanske konservativa.

Det är sällan begreppet konservativ används i den politiska debatten i Finland. Den politiska grupp som Samlingspartiet och Kristdemokraterna tillhör i EU brukar i medierna kallas de konservativa. Dess riktiga namn är dock Europeiska folkpartiet (EPP) och av dess medlemspartier har bara Det Konservative Folkeparti i Danmark ordet ”konservativ” i sitt namn. Det brittiska konservativa partiet har utträtt ur EPP och har tillsammans med bland andra tjeckiska ODS och polska PiS (Lag och rättvisa, Kaczynskis parti) bildat en egen grupp, som faktiskt kallar sig ”europeiska konservativa och reformister”. Den gemensamma nämnaren för dessa partier är en kritisk inställning till federalismen, inte så mycket en konservativ ideologi.

I den politiska debatten används begreppet konservativ oftare för att beteckna en attityd, inte en politisk ideologi. Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen beskylls ibland för konservatism då de motsätter sig till exempel en höjning av pensionsåldern.

Hellre skulle jag använda termerna höger och vänster för att skilja de politiska partierna åt. En lämplig definition står kanske den italienska politologen Norberto Bobbio (1909-2004) för, då han säger att inställningen till jämlikheten utgör den viktigaste skiljelinjen mellan vänster och höger, i dagens politik alltså inställningen till de allt större klyftorna mellan rika och fattiga.

Är den höger, som av ideologiska skäl förespråkar skattesänkningar, privatiseringar osv radikal eller konservativ? Eller ta ett annat exempel: på 1960-talet då KOP med Matti Virkkunen i spetsen rev gamla Kämp var det ”radikalerna” som motsatte sig. Vem ville riva ner och vem ville bevara?

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
oktober 2010
M T O T F L S
« sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Kommenteringen är stängd.