Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Det gröna lejonet

7 Dec , 2010, 12.34 Bjarne Nitovuori

 

”Samlingspartiets trädgårdsavdelning” konstaterade en av mina Facebook-vänner, en samlingspartist, som kommentar till De Grönas nya valemblem, lejonet i Finlands statsvapen på grön botten. Lejonet har någon gång också varit Samlingspartiets emblem och förekommer fortfarande på partiets hemsida.  Särskilt sedan De Gröna gick med i den borgerliga regeringen för 3,5 halvt år sedan har de särskilt inom vänstern fått höra att de är Samlingspartiets trädgårdsavdelning.

Genom valet av emblem och sloganen ”Uusi Suomi” (Uusi Suomi var Samlingspartiets huvudorgan över ett halvsekel) ser det faktiskt ut som om De Gröna skulle bekräfta att så är fallet. Vad man är ute efter med sådana symboler, som naturligtvis utarbetats av en reklambyrå (N2), är totalt obegripligt för mig.

Kanske man tror att all uppmärksamhet är till nytta för partiet, oberoende av om den är positiv eller negativ. Där har man lyckats. Samtidigt har partiets eventuella budskap hamnat i skymundan. Jag tittade på De Grönas valmanifest, som innehåller många goda saker, knappast något som inte vem som helst kan skriva under. Det enda kontroversiella är väl De Grönas gamla tanke på en basinkomst, som partiet dock inte tidigare – och knappast nu heller – kör fram så intensivt att dess plats i regeringen skulle äventyras. Däremot säger man inte hur den europeiska finanskrisen skall bemästras eller hur de allt större inkomstklyftorna skall minskas.

Ett riksdagsval är inte bara en fråga om vad som skall göras den närmaste fyraårsperioden. Det handlar också om att ställas till ansvar för vad som gjorts under den gångna perioden. Avgående miljöministerietjänstemannen Pertti Rassi konstaterade nyligen att ingen tidigare regering varit så förödande för naturen som den nu sittande. De Gröna lyckades inte heller trots sitt regeringsengagemang hindra en utbyggnad av kärnkraften.  Under den här regeringens tid har fattigdomen och inkomstklyftorna ökat trots att en minskning av fattigdomen hörde till partiets tre viktigaste mål då de gick med i regeringen.

Som en av sina bedrifter har De Gröna lyft fram det stora energipaketet med bland annat en massiv ökning av förnybara energikällor såsom biobränsle. Det återstår för dem att förklara på vilket sätt det bidrar till bekämpningen av klimatförändringen, då en del experter nu (till exempel Atte Korhola i HS 4.12) hävdar att koldioxidutsläppen av virkesbränning är större än från kolkraftverk.

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
december 2010
M T O T F L S
« Nov   jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.