Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Medierna missar poäng

15 sep , 2011, 10.24 Bjarne Nitovuori

 

Medierna missade en del av poängen då man refererade tisdagens (13.9) riksdagsdebatt om den senaste grundlagsreformen. Både HS och Hbl påstod att det var fråga om ”ett lagförslag om presidentens maktbefogenheter” (Hbl:s källa var hs.fi!) utan att nämna att det gällde en grundlagsändring, som den förra riksdagen godkänt och som den nuvarande riksdagen måste anta med två tredjedelars majoritet.

Dessutom kan det ifrågasättas om ändringarna i presidentens maktbefogenheter är det centrala i reformen. Att en fråga där presidenten och regeringen är oeniga skall avgöras av riksdagen kan förefalla betydande, men någon större praktisk betydelse har det knappast. Den principiellt viktiga ändringen är möjligheten till medborgarinitiativ dvs att 50 000 medborgare har möjlighet att få ett ärende behandlat av riksdagen.

Inte heller riksdagsledamöterna tycks vara intresserade. I riksdagsdebatten nämndes medborgarinitiativet av justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) i hennes presentation av lagen, men ingen tog upp saken i debatten.

Det är anmärkningsvärt att medierna och tydligen också politikerna i samband med varje grundlagsreform fokuserar på vad reformen innebär för presidentens makt, oberoende av hur liten del av helheten den frågan är. Många tror rentav att grundlagen kan ändras bara vart tolfte år, då en ny president tillträder. Presidenten väljs dock bara för en sexårsperiod och med de nu aktuella ålderstigna presidentkandidaterna finns det hopp om att den som väljs sitter bara en period. Och grundlagen får ändras också mitt under en presidentperiod.

I och för sig var det berättigat att medierna fäste sig vid sannfinländaren Jussi Niinistös uttalande i grundlagsdebatten om att när han hör ordet parlamentarism så osäkrar han. Det väsentliga i uttalandet är inte om han osäkrar ett vapen eller ej utan det förakt för parlamentarismen som det återspeglar.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
september 2011
M T O T F L S
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.