Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Inte bara personval

23 jan , 2012, 09.13 Bjarne Nitovuori

 

Presidentvalet är ett personval, förklarar företrädarna för de partier vars kandidater klarat sig dåligt. Det hörde vi flera gånger under valkvällen i går.

Då man ser på resultatet är det första intrycket att så är det faktiskt. Så mycket avviker kandidaternas röstandelar från resultatet för deras respektive partier i till exempel senaste riksdagsval.

Men det finns ett mönster, som varit mer eller mindre tydligt också i de tre föregående direktvalen. Av de åtta kandidaterna i det här valet fick bara de tre främsta, alltså de tre som enligt de sista galluparna ansågs ha chanser att nå finalen, en större röstandel än sina partier i riksdagsvalet i våras. Pekka Haavistos andel var 2,5 gånger större än De Grönas, Sauli Niinistös nästan dubbelt så stor som Samlingspartiets i riksdagsvalet.

Alla de fem förlorarna fick betydligt färre röster än partiet i riksdagsvalet. Till exempel Paavo Lipponens andel var bara ca en tredjedel av SDP:s och Timo Soinis ungefär hälften av Sannfinländarnas andel i riksdagsvalet.

Av det här kan man dock inte dra slutsatsen att det är fråga om ett rent personval. Presidentvalet är dock ett politiskt val. Kandidaterna företräder politiska linjer.

Att avvikelserna är stora beror snarare på att väljarna framför allt vill påverka valets utgång, inte i första hand manifestera en ideologi. Därför sker redan i första omgången en polarisering mellan de främsta och dem som inte tillmäts någon chans. Det är fråga om att välja den bästa av dem som anses ha chanser, inte om att hoppa på vinnarens vagn (bandwagon-effekten) såsom forskaren Ville Pernaa försökte göra gällande i morgon-tv i dag.

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
januari 2012
M T O T F L S
« Dec   feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.