Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Guggenheim och Nordsjökraftverket

31 jan , 2012, 09.31 Bjarne Nitovuori

 

Härmed ansluter jag mig till dem som förvånar sig över att ett beslut som kostar nästan tio gånger så mycket som Guggenheim kan drivas igenom så utan offentlig debatt. Det gäller alltså Helsingfors stadsfullmäktiges beslut 18.1 om att riva Hanaholmens kraftverk och i stället bygga ett multibränslekraftverk i Nordsjö.

Det är fråga om ett projekt, som kostar 1,2 miljarder euro. Jämför då med Guggenheim, som beräknas kosta 140 miljoner euro, och den hetsiga debatt det projektet förorsakat. Var är sinnet för proportioner? frågar jag med Kristian Stenius (i en insändare i Hbl 28.1).

Saken förefaller vara avgjord trots att det slutliga byggnadsbeslutet fattas först år 2015.

Fallet kan också ses som ett exempel på hur dåligt närdemokratin fungerar. Jag har faktiskt varit med om att diskutera frågan för drygt ett år sedan. Jag satt då i något som kallas Nordsjö invånarkommitté (asukastoimikunta), som försöker vara något slags embryo till en stadsdelsförvaltning. I november 2010 diskuterades frågan utifrån den preliminära information som då förelåg. Den allmänna åsikten i kommittén var då att träflis, torv osv inte är lämpliga råvaror för Helsingfors bland annat på grund av de massiva lastbilstransporter de förutsätter. Dessutom visste vi att Nordsjö hamn inte ansåg sig ha nödvändig kapacitet utan en omfattande utvidgning av hamnen.

Under det gångna året har ett nytt argument mot projektet framkommit. Det ligger nära Natura-områden (Svarta Backen och Östersundom) och enligt Nylands Ely-central försvagar projektet naturvärdena på ett betydande sätt. För ett sådant projekt får tillstånd inte ges utan statsrådets dispens och det förutsätter att projektet är av viktigt allmänt intresse och att man söker kompenserande områden samt att även EU-kommissionens medgivande inhämtas. Något sådant förfarande har ännu inte tillämpats i Finland.

För ett år sedan lämnade jag invånarkommittén men jag har förstått att kommittén sedermera resignerat och inte orkat protestera. Man nöjer sig med att betona det positiva med att användningen av förnybara energikällor ökas på bekostnad av kol.

När man läser beredningshandlingarna slås man av att de invändningar som invånarkommitténs medlemmar hade för drygt ett år sedan knappast alls berörs. Någon offentlig debatt har inte heller överhuvudtaget förts.

För övrigt hör Hanaholmens kraftverk till Helsingfors vackraste byggnader.

 

 

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
januari 2012
M T O T F L S
« Dec   feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

2 kommentarer

  1. jarl.ahlbeck@abo.fi skriver:

    Du har så rätt. Ekonomiskt självmord med en grön strypsnara. Och den är inte ens grön på riktigt, endast grönpolitiskt korrekt. Här ser man vad klimathjärntvätten åstadkommit.

  2. PUH skriver:

    Finns t.ex. i kommande kommunalval någon Sfp-kandidat
    som vågar stå upp och vara ”antigrön” trots att hela detta projekt förutom att vara svindyrt även är allt annat än klimatpolitiskt korrekt.

Kommenteringen är stängd.