Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Politisk styrning

24 mar , 2012, 11.35 Bjarne Nitovuori

 

Försvarsministeriets kanslichef Arto Räty förklarar i dagens Hbl-intervju den politiska styrningen på ett sätt, som snarare förvirrar än klarlägger.

Jag skulle fortfarande göra en skillnad mellan politisk beredning och expertberedning, även om det ligger något i Sylvia Bjons påstående  i dagens Hbl-ledare att det inte finns någon ren expertis. Det stora felet i regeringens handläggning av försvarsreformen var att den marknadsfördes (av statsminister Jyrki Katainen, inte så mycket av försvarsminister Stefan Wallin) som försvarsmaktens förslag enbart ur försvarets synvinkel. I Finland är nämligen tron på den opolitiska saliggöraren stark, för att använda Bjons uttryck.

Ändå borde den politiska styrningen av försvarsreformen i början ha inskränkts sig till att man gett de ekonomiska ramarna. Att man dessutom redan i beredningen utgår från att gällande lagstiftning (till exempel språklagen) skall följas borde vara en självklarhet. Att general Ari Puheloinen behöver politisk styrning för att tolka språklagen är befängt.

Efter expertutredningen är det sedan politikernas sak att ta ställning. Om det behövs politisk styrning under beredningens gång bör det ske öppet. De som har att fatta det politiska beslutet bör vara medvetna om vad som är experternas bedömning och vad som tillkommit genom politisk styrning.

 Jag har tidigare kritiserat den rent politiska beredningen, den som vanligen sker i en partisekreterararbetsgrupp. Syftet med en sådan beredning är att man på det sättet redan i det skedet når politiska kompromisser, som det sedan är lättare att genomdriva. Nackdelen ur demokratisk synvinkel är att ett enhälligt kompromissförslag gör en allmän debatt helt överflödig därför att partiernas ståndpunkter redan är låsta.

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
mars 2012
M T O T F L S
« feb   apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

En kommentar

  1. Bjarne Nitovuori skriver:

    Arto Räty hävdar att försvarsministeriet vill ha politisk styrning i så gott som allt vad ministeriet gör. Men han förklarar inte varför försvarsreformen marknadsfördes som en reform som bara utgick från försvarets behov utan regionalpolitiska eller andra politiska hänsyn.

Kommenteringen är stängd.