Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Förbundsstat eller sönderfall?

12 jul , 2012, 16.46 Bjarne Nitovuori

 

Allt oftare framställs en fastare integration av euroområdet och EU som det enda alternativet till eurons sönderfall. Leif Salmén hävdar i Helsingin Sanomat (10.7) att om man vill rädda euron bör en europeisk förbundsstat med övernationella organ skapas.

Jag antar att Salmén hellre ser att euron och EU faller sönder än att en förbundsstat skapas, fastän han inte säger det rent ut. Själv har jag svårt att ta ställning mellan sådana alternativ.

Av någon anledning har begreppet ”förbundsstat” blivit ett slagträ i debatten kring eurokrisen. Vilket förslag som helst för en lösning av krisen avfärdas med att ”det leder till en förbundsstat”. Då behöver det inte förklaras vad en förbundsstat egentligen är.

Enligt en definition är en förbundsstat eller federation en stat som består av flera regioner eller delstater med självstyre samt en centralförvaltning. Maktfördelningen mellan centralmakten och delstaterna regleras genom en konstitution och delstatens makt kan inte ensidigt minskas av centralmakten.

Redan nu har EU inslag av federalism genom till exempel beslut med kvalificerad majoritet eller genom EU-domstolen, vars beslut står över de nationella domstolarnas beslut. Unionen är i själva verket en blandning av federation och en sammanslutning av självständiga stater.

Felet med de förslag, som till exempel toppmötena presterat för att lösa eurokrisen, är att de fortsätter på den elitstyrda linje som varit EU:s kännemärke under nästan hela dess existens. Om man i euroområdet lyckas skapa en banktillsynsmyndighet som är starkare än de nuvarande nationella myndigheterna är det bra, oberoende av om det leder till mera förbundsstat eller ej.

Problemet är alltså inte att EU håller på att bli en förbundsstat, vilket unionen redan i viss mån är. Problemet är att EU fjärmar sig alltmer från medborgarna.

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
juli 2012
M T O T F L S
« jun   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.