Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Sportnationalism och medaljfetischism

9 aug , 2012, 10.26 Bjarne Nitovuori

 

Mediernas rapportering från OS i London handlar nästan mera om ländernas än om individernas OS-framgångar, fastän olympiska spelen ursprungligen skulle vara en tävlan mellan individer.

Det är en väsentlig del av idrotten att hålla på sitt land eller sitt lag. Om inte så vore fallet skulle intresset för idrotten sjunka katastrofalt och som en följd därav också penningflödet. Sportnationalismen försvaras ofta med att det är ett oskyldigt sätt att kanalisera nationella känslor. Om inte sporten skulle finnas skulle nationerna kriga med varandra oftare, tycks resonemanget vara.

Det tror jag inte på. Snarare är det så att idrotten bidrar till att skapa eller åtminstone förstärka den nationalism som redan existerar. Därför kan den också vara farlig.

Jag tror jag skulle njuta mera av att följa med olympiska spelen, om inte medierna i så hög grad skulle fokusera på de finländska  framgångarna eller uteblivna sådana.

Och framgångarna mäts i antalet medaljer. Det löjligaste är när Finlands olympiska kommitté uppställer ”officiella” medaljmål. Tror någon att det inspirerar de enskilda idrottarna att försöka mera? Sedan ställer en del sportjournalister olympiska kommittén till svars för att medaljmålet inte uppnåtts.

I kommitténs målsättning ingår också så och så många poängplatser. Vad betyder en poängplats? Att man är bland de åtta bästa? Lika väl kunde man räkna poäng för de tio bästa eller de tjugo bästa. Det har ingen betydelse, för ingen tidning har såvitt jag  sett  publicerat någon tabell över hur många poäng olika länder samlat.

För att lindra besvikelsen har någon hittat på att räkna medaljer i förhållande till invånarantalet i olika länder. Det är litet orättvist ur de stora ländernas synvinkel. Då borde de stora också få sända deltagare i proportion till invånarantalet.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
augusti 2012
M T O T F L S
« jul   sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

2 kommentarer

  1. Bjarne Nitovuori skriver:

    Jag läste först nu kollegan Marcus Lindqvists blogginlägg, där han behandlar pratet om poängplatser. jag instä’mmer helt.

    http://hoghojdslager.blogg.hbl.fi/2012/08/06/vem-ar-det-som-raknar-poangen/

  2. Soffpotatisen skriver:

    Håller med om det mesta du skriver. Under de pågående spelen tycker mig dock ha märkt att överdriven nationalism med ofta aggressiva övertoner har fått ge vika för en form av positiv patriotism bland både utövare och publik. En lovvärd utveckling. Eller en parentes signerad av ett sällsynt glatt och avspänt OS?

Kommenteringen är stängd.