Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Låt kommunalvalet vara ett lokalval

21 aug , 2012, 18.16 Bjarne Nitovuori

 

Det är svårt att förstå de argument som framförs mot att minimipersonalstyrkan inom åldringsvården anges i den nya lag som är under beredning. Men nu är jag närmast intresserad av varför den här frågan skall göras till huvudtema inför kommunalvalet.

Kommunerna har ett visst utrymme att besluta om hur åldringsvården skall ordnas. Men vad som står i den kommande lagen är inte en fråga för kommunfullmäktige. Det avgörs av riksdagen.

Närmast är det en budgetfråga som regeringen förhandlar om inom kort. De två stora regeringspartierna, Samlingspartiet och Socialdemokraterna, har knappast för avsikt att fälla regeringen. Det sannolika är väl då att man når en kompromiss i budgetmanglingen. Vad skall en kompromisslösning tjäna för syfte i en valkampanj?

Sannfinländarna har försökt göra kommunalvalet till ebn folkomröstning om både eurokrisen och kommunreformen. Kommunerna kan på inget sätt bidra till att lösa eurokrisen. Och kommunreformen ligger just nu hos regeringen och sedan hos riksdagen. Kommunerna kommer säkert att kunna påverka lösningarna och det är klart att reformen blir en valfråga. Men frågeställningarna varierar från kommun till kommun och det är därför svårt att se hur det skall kunna göras till föremål för en hela landet omfattande folkomröstning.

Så länge jag följt med politiken har oppositionen varje gång gjort kommunalvalet till en förtroendeomröstning mot regeringen. Det är egentligen fel gentemot väljarna. De skall kunna ta ställning till lokala frågor utan att man blandar in frågor som inte har med kommunens uppgifter att göra.

Eftersom partierna är riksomfattande och de slår fast riksomfattande kommunalvalsprogram blir också kommunalvalet framför allt i offentligheten mera en mätning av partierna styrkeförhållanden i hela landet än ett val av lokala makthavare. Och för medierna är det naturligt, eftersom de är riksomfattande eller åtminstone regionala.

Men vad har de för betydelse lokalt vilket parti som är störst i hela landet?

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
augusti 2012
M T O T F L S
« jul   sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

En kommentar

  1. Erik Uppstu skriver:

    ”Det är svårt att förstå de argument som framförs mot att minimipersonalstyrkan inom åldringsvården anges i den nya lag som är under beredning”
    Vad är det som är svårt att förstå i argumenten?
    Kommunerna gör sitt bästa när de fördelar sina knappa resurser för att nå ett optimalt resultat för den aktuella situationen i kommunen. Sedan ges uppifrån ett schablonmässigt krav på ökning av resurserna för ett syfte. Kommunen måste då mot bättre vetande frångå den optimala, skräddarsydda fördelningen.
    Är det så att Sdp i H:fors vet bättre än kommunerna själva vad som är den bästa fördelningen? På vilka grunder tror Sdp och Nitovuori att förhållanden och därmed den optimala resursfördelningen är densamma i alla kommuner? Hur blir det bättre när pengarna för hemvården måste minskas så att åldringar inte längre klarar sig hemma, utan måste flytta till den mångfalt dyrare anstaltvården?
    Är det verkligen vettigt att ersätta närdemokrati med socialistisk centralstyrd tyranni?

Kommenteringen är stängd.