Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Största partiet, so what?

5 sep , 2012, 11.29 Bjarne Nitovuori

 

Det är tydligen hopplöst att få medierna att inse att kommunalvalet är ett lokalval. Några dagar efter att jag skrivit mitt föregående blogginlägg i ämnet började Olli Pohjanpalo i Helsingin Sanomat sin kolumn med: ”Den mest intressanta frågan i kommunalvalet är vilket parti som är störst efter valet” (HS 24.8).

Och några dagar senare publicerades en gallup om vilka partier väljarna tänker rösta på i det förestående kommunalvalet. Alltså innan kandidaterna är klara eller innan någon debatt förts om valteman i de olika kommunerna. Samtidigt betonar man att gallupen gäller partipreferenser uttryckligen i kommunalvalet och att man inte skall jämföra med resultaten i de gallupar som gäller riksdagsval.

Det sistnämnda stämmer nog inte. De tillfrågade har troligen uttryckt sina partisympatier i allmänhet, inte uttryckligen sina sympatier vad gäller kommunalvalet. Och därför är resultaten i högsta grad jämförbara med riksdagsgallupar.

Det mest anmärkningsvärda i resultaten är att Sannfinländarnas popularitet minskat (såsom också tidigare mätningar visat), inte att Sannfinländarna mångdubblat sin popularitet sedan kommunalvalet 2008.

Sedan kandidaterna utsetts om några veckor får man hoppas att medierna intresse koncentreras till ”hälso- och sjukvård, hur trafiken löper, var folk ska bo och butikerna finnas” (Susanna Ginman i dagens Hbl). Det kan kanske sammanfattas med att de kommunala organens viktigaste uppgift är att besluta i planläggningsfrågor.

Att valdeltagandet är lägre i komunalvalet än i andra val beror kanske på att medierna och även partiernas ledning fokuserar på det riksomfattande, vem som blir störst sammanlagt. Det strider i själva verket mot principen om den kommunala självstyrelsen, som alla partier säger sig omfatta.

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
september 2012
M T O T F L S
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

En kommentar

  1. Petri Peltonen skriver:

    ”…medierna och även partiernas ledning fokuserar på det riksomfattande, vem som blir störst sammanlagt”

    Men varför beställer medierna själv inte lokala gallupar? Med samarbete kan man få ner kostnaderna. Med N=0,5-1% av de lokala röstberättigade, skulle samplet bli propotionellt mycket större än vid nationella gallupar, men ändå inte alltför stort och dyrt.

Kommenteringen är stängd.