Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

En expremiärminister hungerstrejkar

14 sep , 2012, 16.58 Bjarne Nitovuori

 

Ungerns förre socialistiske premiärminister Ferenc Gyurcsány och tre andra ledande personer i hans nya parti Demokratisk koalition (DK) har nu hungerstrejkat i fem dygn utanför det ungerska parlamentet för att protestera mot den sittande högerregeringens planer att tvinga väljarna att registrera sig inför val.

Oppositionen misstänker att planerna syftar till att cementera högerpartiet Fidesz maktställning i kommande val. Redan tidigare har regeringen ritat om gränserna för valkretsarna så att det gynnar Fidesz, något som brukar kallas gerrymandering.

De här ändringarna hör inte till de värsta avstegen från demokratins principer som Viktor Orbáns Fidesz-regering genomfört. Det är bara en fortsättning på en lång rad betänkliga beslut. Tidigare har Orbán trots olika EU-organs upprepade varningar genomdrivit lagstiftning, som äventyrar bland annat domstolsväsendets och centralbankens oberoende samt pressfriheten.

Då EU-kommissionens ordförande José Manuel Durao Barroso för några dagar sedan höll sitt stora tal i EU-parlamentet om unionens tillstånd har man i Finland fäst mest uppmärksamhet vid avsnittet om bankunionen, fastän det i den frågan mest handlat om saker som på sistone diskuterats i offentligheten. Mindre har man talat om hans tankar om en utveckling av unionen till en ”federation av nationella stater”. Ett undantag är Åbo Underrättelser. (Till detta finns det anledning att återkomma).

Ingen har däremot noterat att Barroso också efterlyste en skärpning av reglerna för de länder, som avviker från de europeiska grundvärdena, rättsstat, demokrati etc. Adressen var alldeles tydligt Ungern samt grannlandet Rumänien, där Orbáns namne socialisten Victor Ponta rumsterar på ungefär samma sätt som sin ungerska kollega.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
september 2012
M T O T F L S
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Kommenteringen är stängd.