Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Trögt före för EU-initiativ

21 sep , 2012, 10.46 Bjarne Nitovuori

 

Har någon märkt i finländska medier att det pågår namninsamlingar för flera så kallade medborgarinitiativ i EU? Inte jag i varje fall.

En av innovationerna i Lissabonfördraget var att en miljon EU-medborgare gavs möjlighet att ta initiativ till EU-lagstiftning. Fördraget trädde i kraft 1 december 2009, men det tog ca två och ett halvt år för EU-organen att slå fast regler för hur det nya stadgandet skall tillämpas. Från 1 april i år har det varit möjligt att starta namninsamlingar.

Enligt tillämpningsreglerna skall en miljon namn insamlas i minst sju medlemsländer. För att namnen i ett enskilt land skall beaktas bör de vara minst 750 gånger antalet Europaparlamentsledamöter från landet i fråga.  Det betyder till exempel att minst 9 750 finländare måste underteckna ett initiativ för att deras namnunderskrifter skall gälla.

Till reglerna hör också att kommissionen skall registrera initiativen. Sådana initiativ, som kommissionen inte kan föreslå EU-lagstiftning om, underkänns redan innan namninsamlingen startats. Sålunda förkastade kommissionen ett förslag om en avveckling av den europeiska kärnkraften med motiveringen att det hör till EU:s primärrätt, alltså ingår i grundfördragen eller jämförbara fördrag.

Det här beslutet urvattnar det nya systemet. Kritikerna har påpekat att det ingenstans står att medborgarinitiativen inte får gälla grundfördragen. Och dessutom kan också kommissionen föreslå ändringar i grundfördragen.

Av kommissionens webbsajt framgår att namninsamlingar för sammanlagt tio initiativ nu pågår inom unionen. Ett av dem gäller rätten till rent vatten. EU bör lagstifta om att vatten och sanitet är en mänsklig rättighet och att vattenförsörjningen inte får bli föremål för inremarknadsregler, krävs i initiativet.

Det är det enda aktuella initiativet som jag hittar också en finländsk koordinator för, nämligen den fackliga organisationen JHL, som har det krångliga svenska namnet ”Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena”. Initiativtagare till medborgarinitiativet är den europeiska federationen för den offentlig sektorn EPSU.

På vatteninitiativets hemsida står det idag att man hittills samlat in 24 631 namn. Det är väldigt litet om man betänker att namninsamlingen pågått över fem månader och man bara har ett år på sig att samla in en miljon namn. Från 4.9 har det dock varit möjligt att skriva på också online och det kan underlätta namninsamlingen.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
september 2012
M T O T F L S
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

En kommentar

  1. Bernt skriver:

    Nej, det blir nog ingen succé. Och inte har väl Kina
    n´åt så´nt heller. Styrelseskicket i Kina är väl vad EU har som mål. (Jag delar Björn Wahlroos´uppfattning.)

Kommenteringen är stängd.