Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Nobelpris till fel adress

13 okt , 2012, 11.05 Bjarne Nitovuori

 

Nej, Nobels fredspris gick nog inte till rätt adress.

Priset motiveras bland annat med att det inte utbrutit krig mellan Tyskland och Frankrike och att det är EU:s förtjänst. Det brukar sägas att demokratier inte startar krig mot varandra och det kan förvisso ifrågasättas om det stämmer. Men den viktigaste orsaken till att det inte förekommit krig mellan de två länderna  sedan 1945 är att Nazi-Tyskland slogs sönder och samman och att Förbundsrepubliken Tyskland är och har varit en demokrati. Mer eller mindre med tvång från västmakternas sida från början, men ingalunda på grund av EU (eller ens kol- och stålunionen).

Lika vilseledande är det att hävda att diktaturerna i Spanien, Portugal och Grekland avskaffades eller att att de forna folkdemokratierna i östra Centraleuropa avskaffades tack vare EU. Som om inte invånarna i dessa länder skulle ha störtat diktaturerna. Som om inte folken hade velat införa demokrati utan att ha lockats av de (ekonomiska) fördelar som ett framtida EU-medlemskap skulle medföra.

Många anser att freden i Europa under kalla kriget räddades av terrorbalansen. Borde alltså atombombens fader den ungerskfödde Leó Szilárd (1898-1964) ha fått Nobels fredspris? Eller Stalin och Truman?

 

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
oktober 2012
M T O T F L S
« sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.