Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Hurra, Nordsjö vann!

29 okt , 2012, 09.23 Bjarne Nitovuori

 

Det som intresserade mig mest i det här kommunalvalet var faktiskt om stadsdelen Nordsjö med närmare 40 000 invånare skulle få in ens en enda ledamot i Helsingfors stadsfullmäktige. Vi fick in hela fyra representanter: en samlingspartist, en socialdemokrat, en vänsterförbundare och en grön.

Det är troligen mer än någonsin. Men det stämmer inte som Helsingin Sanomat i dag hävdar att Nordsjö aldrig tidigare haft någon representant i stadsfullmäktige. Någon gång för ett par decennier sedan, då invånarantalet var en tredjedel av det nuvarande, kunde stadsdelen ha ett par fullmäktigeledamöter. I det sittande fullmäktige finns ingen ordinarie medlem från Nordsjö.

Inför det här valet fördes en ovanligt synlig kampanj för att Nordsjöborna borde koncentrera sina röster till kandidater från stadsdelen. Och budskapet har tydligen gått fram. I alla åtta röstningsområden i stadsdelen toppas listan av en Nordsjökandidat. Ännu för fyra år sedan fick Jan Vapaavuori (Saml) och Osmo Soininvaara (Grön) mest röster i några röstningsområden.

I går kväll satt jag nästan hela tiden vid datorn och försökte få fram resultat i några kommuner, som intresserade mig (Helsingfors, Esbo, Vasa, Korsholm) samtidigt som man i tv mässade om de riksomfattande resultaten, som inte har någon som helst betydelse för verksamheten i de enskilda kommunerna.

Om resultaten i hela landet kan konstateras att samtliga riksdagspartier utom Sannfinländarna tappade mandat, också SFP. En förklaring är att totalantalet fullmäktigeplatser minskat. Jämfört med fjolårets riksdagsval, vilket enligt min mening säger mer än jämförelsen med förra kommunalvalet, tappade Sannfinländarna faktiskt mest, medan Centern gick mest framåt.

Varför gör man upp listor över röstmagneter i hela riket. De har inget informationsvärde, då Helsingfors hade ca en halv miljon röstberättigade mot några tusen i vissa kommuner.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
oktober 2012
M T O T F L S
« sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

En kommentar

  1. Bjarne Nitovuori skriver:

    Ännu en observation. Nordsjö är Helsingfors invandrartätaste stadsdel och Harry Bogomoloff (Saml) försökte fiska röster där med en rätt massiv kampanj i Nordsjö samt med tidningsannonser där en devis lydde ungefär ”Stoppa invandringen. Fråga nordsjöborna”. Hans andel av rösterna i Nordsjö var ändå mindre än i Helsingfors som helhet. Sannfinländarnas andel i Nordsjö var något större än i hela staden men inte särskilt stor jämfört med vissa andra stadsdelar: Jakobacka, Gårdsbacka till exempel.

Kommenteringen är stängd.