Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Medborgarinitiativ bör ges rejäl behandling

6 mar , 2013, 11.17 Bjarne Nitovuori

 

Det är beklämmande hur ledande riksdagspolitiker svävar på målet när det gäller behandlingen av medborgarinitiativ. Varken riksdagens talman Eero Heinäluoma (SDP) eller jord- och skogsbruksutskottets ordförande Jari Leppä (C) kunde igår säga rent ut att medborgarinitiativet om ett förbud mot pälsnäringen bör behandlas av hela riksdagen, inte begravas eller förkastas i ett utskott.

Det borde vara en självklarhet, annars förlorar det nya instrumentet för medborgarinflytande redan i starten sin betydelse.

Då regeringen 2010 föreslog den grundlagsändring som införde det nya systemet skrev den i motiveringen att medborgarinitiativen bör jämställas med riksdagsmotioner som undertecknats av minst hundra riksdagsledamöter. De skall alltså ha förtur framom vanliga motioner.

Det stämmer visserligen, som förra statsministern Mari Kiviniemi (C) konstaterade för några dagar sedan, att medborgarinitiativen sällan kommer att leda till resultat, eftersom de uppenbarligen kommer till i frågor som inte stöds av en riksdagsmajoritet. Ett förbud mot pälsnäringen kommer knappast att gå igenom, men det måste ändå ges en rejäl behandling i riksdagen. Själv är jag inte övertygad om att pälsnäringen bör förbjudas.

En del politiker försöker kringgå debatten i sakfrågorna genom att koncentrera sig på behandlingsordningen. Priset tas av dem som menar att det strider mot demokratin att ta upp till exempel motionen om könsneutrala äktenskap då ”bara” 76 ledamöter undertecknat den. Mycket bättre är inte heller kristdemokratiska riksdagsledamoten Peter Östmans argument då han hävdar att motioner som strider mot regeringsprogrammet inte borde framföras (HS 6.3).

Här är det skäl att erinra sig motionen om fritt pilkfiske från år 1995. Saken togs inte med i Lipponens första regerings program på grund av Svenska folkpartiets motstånd. Men motionen hade 105 underskrifter (bland annat av tre SFP:are) och togs till behandling och godkändes av hela riksdagen. SFP kunde naturligtvis ha hotat med utträde ur regeringen, men det hade inte påverkat utgången.

 

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
mars 2013
M T O T F L S
« feb   apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Kommenteringen är stängd.