Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Alliansfria eller ej?

9 maj , 2013, 14.07 Bjarne Nitovuori

 

Huvudnyheten i Yle:s huvudnyhetssändning klockan 20.30 i förrgår handlade om att Finland nu frångått alliansfriheten. Jag har inte märkt att man i andra medier skulle ha gjort ett lika stort nummer av saken.

Nyheten baserade sig på riksdagens utrikesutskotts enhälliga betänkande i slutet av april. Där sägs det bland annat med hänvisning till expertbedömningar ”att det i själva verket inte längre är praktiskt helt möjligt att genomföra en fullständig militär alliansfrihet i en värld av ömsesidigt beroende”.

Har det någonsin varit det? I tv-nyheterna lät man förstå att Finland avstod från sin neutralitet i samband med EU-anslutningen. Nu avstår man också från alliansfriheten för att i stället satsa på något obestämda ”nätverk”.

För det första kan det vara svårt att skilja mellan neutralitet och alliansfrihet. Det skulle vara lättare att begripa om man med att avstå från alliansfriheten skulle avse att Finland allierar sig, går med i Nato till exempel. Men det är det tydligen inte fråga om.

Uttalandet ansluter sig till en lång tradition av otydlighet i Finlands säkerhetspolitik. Kanske traditionen sträcker sig längre bakåt i tiden, men åtminstone det så kallade fortsättningskriget är ett bra exempel. Finland krigade på samma sida som Nazi-Tyskland, men fortfarande råder det oklarhet om huruvida vi var Tysklands allierade eller om vi förde ett separatkrig.

Under kalla kriget hade vi en biståndspakt med Sovjetunionen, men vi envisades med att kalla oss neutrala trots att Sovjet inte efter mitten av 1960-talet längre godkände vår neutralitet. Neutralitetens högsta politiska kriterium är andras godkännande, lärde oss veterandiplomaten Ralph Enckell.

Finland avstod från neutraliteten utan allmän debatt redan då man i samband med EU-förhandlingarna 21.12.1993 undertecknade en deklaration om ett godkännande av unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.

I EU:s Lissabonfördrag ingår en solidaritetsklausul (artikel 42.7). Om en medlemsstat blir föremål för väpnat angrepp är ”de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående medel”. Då Finland godkänt detta, hur kan man kalla landet alliansfritt?

 

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
maj 2013
M T O T F L S
« apr   jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.