Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Orbán i Finland

14 maj , 2013, 15.07 Bjarne Nitovuori

 

Ungerns premiärminister Viktor Orbán besökte i går Finland för att hålla ett föredrag vid Alexandersinstitutet samt för att träffa sin kollega Jyrki Katainen (Saml) och president Sauli Niinistö.

De ungerska medierna har betonat helt andra saker i än de finländska. I nästan alla tidningar i Ungern har man lyft upp Orbáns uttalande om att det var ett historiskt misstag att inte de postsocialistiska länderna genast blev EU- eller rättare sagt EG-medlemmar. Om så hade skett skulle problemen nu vara mindre, lät han förstå utan närmare motivering.

Enligt oppositionstidningen Népszavas kommentator Miklós Bonta var det mest förbluffande i Orbáns uppträdande i Helsingfors att han menade att Ungern inte behöver tyskarnas eller finländarnas pengar. I själva verket är Ungern mycket beroende av EU-stöden, till vilka både Tyskland och Finland bidrar, konstaterade Bonta.

I tv-nyheterna i Finland visades hur Orbán sade att EU-kommissionen aldrig påstått att Ungern är odemokratiskt. Han kunde ha tillagt att kommissionen faktiskt haft invändningar mot de grundlagsändringar som det ungerska parlamentet gjort och att man som bäst inväntar den ungerska regeringens svar på kommissionens så kallade motiverade yttrande. Om svaret inte är tillfredsställande kan kommissionen föra frågan till EU-domstolen.

Vid sidan härav pågår en process inom EU-parlamentet. I ett förslag till betänkande föreslår den portugisiska gröna EU-parlamentarikern Rui Tavares bland annat att EU skulle tillgripa artikel 7 i grundfördraget, om inte Ungern vidtar de åtgärder som föreslås i betänkandet. Det skulle innebära bland annat att Ungern fråntas rösträtten i rådet. Betänkandet finns också på svenska. Det ger en god bild av vilka invändningar man i det övriga Europa och även inom den ungerska oppositionen har mot den lagstiftning som Viktor Orbáns nationalkonservativa Fidesz-parti genomfört.

Det är osannolikt att förslaget går igenom. För det behövs två tredjedelars majoritet i EU-parlamentet och fyra fjärdedelar i i rådet. Om saken förfaller kommer Orbán att använda det i sin propaganda: EU godkänner hans framfart. Därför kan det vara ett tveeggat svärd.

Förutom i parlamentet och kommissionen granskas Ungern också i Europarådet. Också den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE och till och med administrationen i USA har uttryckt oro över situationen i Ungern. 

En separat process pågår i EU om Ungerns budgetunderskott, som kan leda till att landet fråntas en del av sina EU-stöd. 

 

 

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
maj 2013
M T O T F L S
« apr   jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.