Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Är kommuninvånarna jämlika?

19 jun , 2013, 16.34 Bjarne Nitovuori

 

Nyheten i går i anslutning till riksdagens grundlagsutskotts utlåtande om kommunstrukturlagen var att kommunerna bör ges tilläggstid för sina fusionsutredningar. Jaha, var min reflektion. Var det en grundlagsfråga? Vilken paragraf i så fall?

Vid en närmare studie av utlåtandet noterar jag att det mest intressanta ingår i Centerns och Sannfinländarnas avvikande mening. Där citeras en rad författningsexperter som menar att hela lagen är problematisk ur grundlagens synvinkel.

Till exempel professor Kaarlo Tuori säger att det uppenbart strider mot grundlagen ”om kommunstorleken ändras så att det inte längre finns utrymme för landskapsnivån och att kommunerna förlorar sin ställning som enhet för lokalförvaltningen och den lokala demokratin”.

Också de övriga experter som oppositionen citerar anser att förverkligandet av den kommunala demokratin försvagas av att kommunerna blir stora. Om någon av experterna haft en annan åsikt framgår inte, eftersom de inte citeras vare sig i betänkandet eller i de avvikande meningarna.

Vilken paragraf i grundlagen är det som den föreslagna lagen strider mot? Tuori nämner paragraf 14, enligt vilken ”det allmänna skall främja den enskildes möjligheter att delta i samhällelig verksamhet och att påverka beslut som gäller honom eller henne själv” samt paragraf 121, där det står att ”Finland är indelat i kommuner, vilkas förvaltning skall grunda sig på självstyrelse för kommunens invånare.”

Alldeles glasklart är det inte för mig är hur stor en kommun får vara för att det inte skall strida mot de här paragraferna. Det kan bero på att jag som röstberättigad medborgare bott enbart i Helsingfors och i Esbo, som är klart större än vad de nu planerade storkommunerna som störst kommer att bli. I dessa två städer har den ”lokala demokratin” aldrig fungerat. Strider också det enligt Tuori och de andra mot grundlagen? Varför görs ingenting för att ändra på detta grundlagsvidriga tillstånd, som varat i decennier? I varje fall betyder det att alla invånare inte är jämlika.

, , ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
juni 2013
M T O T F L S
« maj   jul »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Kommenteringen är stängd.