Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Ungerskt nederlag i EU

4 jul , 2013, 11.06 Bjarne Nitovuori

 

Ungern bryter systematiskt mot grundläggande europeiska värderingar, slog Europaparlamentet fast igår. Parlamentets resolution kan sägas utgöra kulmen på den kritik som inom EU de senaste åren riktats mot den ungerska regeringen under ledning av Viktor Orbán.

Orbán har efter sin valseger 2010, som gav hans högerparti Fidesz en två tredjedels majoritet i parlamentet, enligt EP-resolutionen systematiskt genomdrivit grundlagsändringar som strider mot de principer som nämns i artikel 2 i grundfördraget (respekt för mänskliga rättigheter, frihet, demokrati, jämlikhet och rättssäkerhet).

Resolutionen, som baserade sig på en rapport av portugisiska gröna EU-parlamentarikern Rui Tavares,  godkändes med 370 röster mot 249 och 82 nedlagda. Det är anmärkningsvärt att inte ens det europeiska folkpartiet (EPP), som Fidesz tillhör, var enhälligt mot resolutionen. Det var en omröstning, där de enskilda EU-parlamentarikernas röstningsbeteende inte registrerades, men enligt bedömningar röstade upp till en fjärdedel eller en tredjedel av EPP-delegaterna mot sin grupps ståndpunkt dvs för resolutionen eller blankt.

Enligt resolutionen uppmanar parlamentet talmannen och gruppledarna att bedöma om artikel 7 i grundfördraget bör tillämpas på Ungern. Där sägs att ett land kan fråntas röästrätten i EU:s organ om det finns en klar risk för att det ”allvarligt åsidosätter EU:s värden”. Det kommer knappast att leda någonvart, eftersom det bland annat förutsätter fyra femtedels majoritet i rådet.

Parlamentet föreslår också att man inrättar en så kallad Köpenhamnsmekanism för att övervaka att medlemsländerna inte bryter mot de gemensamma värdena. Något sådant föreslog också Finlands, Danmarks, Tysklands och Nederländernas utrikesministrar  i mars. Beteckningen syftar på de så kallade Köpenhamnskriterierna för EU-medlemskap som slogs fast vid ett toppmöte i Köpenhamn 1993.

I resolutionen ingår en lång rad uppmaningar till de ungerska myndigheterna. Intressant ur finländsk synvinkel är att man uppmanar Ungern att återställa författningsdomstolens ställning som högsta uttolkare av lagarnas grundlagsenlighet. Då domstolen fråntogs den ställningen förklarade premiärminister Orbán det med att parlamentet bör vara grundlagens högsta beskyddare, inte författningsdomstolen. I Finland saknas som bekant en författningsdomstol, medan riksdagen (grundlagsutskottet) är högsta uttolkare av grundlagsenligheten. Strider det mot europeiska värden?

EPP-gruppens tyske vice ordförande Manfred Weber beskyllde socialisterna för att tillämpa dubbla standarder då man brännmärker Ungern men inte har något att säga om Rumänien och Bulgarien, där socialisterna är ledande regeringspartier. Weber har en poäng i kritiken. EU borde nog titta närmare också på läget i dessa postsocialistiska länder.

En del kommentatorer antog efter beslutet att Ungern kanske efter parlamentsvalet nästa år lämnar EU. Det är knappast troligt så beroende som Ungerns ekonomi är av EU-stöden och den gemensamma marknaden.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
juli 2013
M T O T F L S
« jun   sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

2 kommentarer

  1. Michel Ekman skriver:

    Äntligen något slags reaktion från EU:s sida. Orban har fått driva sin politik ifred, finansierad av EU, medan EU varit fullt upptaget av att demolera samhällsstrukturen i Grekland.

  2. Bjarne Nitovuori skriver:

    Jag försökte också utreda hur de finländska EU-parlamentarikerna röstade. Det enda jag fått veta är att åtminstone Sirpa Pietikäinen (Saml, EPP) röstade för resolutionen dvs mot sin egen grupp.

Kommenteringen är stängd.