Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Om att sparka partimedlemmar

6 okt , 2013, 11.25 Bjarne Nitovuori

 

Förre kollegan Pekka Ervasti på Yle noterade i samband med Sannfinländarnas uteslutning av James Hirvisaari att han inte stött på någon som kommer ihåg när en sittande riksdagsledamot uteslutits ur ett parti.

Då Arvo Aalto rensade ut taistoiterna ur Finlands kommunistiska parti (FKP) i mitten av 1980-talet strök också sittande riksdagsledamöter med. Men det skedde huvudsakligen genom att deras partiavdelningar eller partidistrikt uteslöts. Då Veikko Vennamo i början av 1970-talet gjorde upp med det dåvarande landsbygdspartiets opposition, som utgjorde en majoritet av riksdagsgruppen, såg han till att de trilskande riksdagsledamöterna uteslöts ur partiet, men också han tvingades i vissa fall sparka partiavdelningar eller distriktsorganisationer.

För en tid sedan försökte Vänsterförbundet bli av med riksdagsledamoten Jyrki Yrttiaho genom att uppmana hans partiavdelning att utesluta honom och genom att hota med att utesluta avdelningen om den vägrade. Partistyrelsen beslöt dock slutligen avstå från uteslutningen.

Om Vänsterförbundet hade haft likadana stadgar som Sannfinländarna hade uteslutningen sannolikt skett redan i somras genom ett beslut av partistyrelsen. Yrttiaho räddades nu genom den process som stadgarna förutsätter. Det var kanske klokt ur partiets synvinkel, för publiciteten kring fallet tydde på att Yrttiaho hade blivit martyr i offentligheten. Någon sådan risk finns knappast för Hirvisaaris del.

En snabb genomgång av partiernas stadgar på nätet visar att Sannfinländarna enklast kan sparka enskilda medlemmar genom ett beslut av partistyrelsen utan att höra den berörda. Samlingspartiet är det enda andra partiet där det räcker med ett partistyrelsebeslut, men där förutsätts ändå att man hör den som skall uteslutas.

I de övriga partierna är det närmast  partiavdelningarnas sak att utesluta en medlem. I de flesta partier kan partiledningen dock ta initiativet och även hota med uteslutning av avdelningen. Svenska folkpartiets stadgar förefaller att helt sakna en paragraf om uteslutning av medlem. Men i modellstadgarna för partiets lokalavdelningar heter det att föreningens styrelse efter utlåtande av partistyrelsen kan utesluta medlem, ”som handlar i strid med SFP:s intressen”.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
oktober 2013
M T O T F L S
« sep   Nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.