Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Olli Rehn blandar Finlands kort

1 Dec , 2013, 16.35 Bjarne Nitovuori

 

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn (C) strävar alltså att bli de europeiska liberalernas (ALDE) kandidat för någon av EU:s topposter om ca ett år. Om Rehn väljs uppstår en egendomlig situation då Finlands regering skall utse EU-kommissionär.

Att ALDE utser en kandidat för ”topposterna” utgör en liten misstolkning av kommissionens rekommendation. EU-kommissionen rekommenderade i mars i år att de europeiska partierna inför EU-parlamentsvalet i maj nästa utser kandidater för posten som kommissionens ordförande. På det sättet hoppas man kunna aktivera väljarna.

Liberalerna är medvetna om att de inte kommer att få  kommissionsordförandeposten. Därför inrikar de sig på de övriga posterna och de kabinettsförhandlingar som efter parlamentsvalet kommer att föras om dem: Europeiska rådets ordförande (”EU-presidenten”), höga representanten för utrikes- och säkerhetsfrågor (EU:s utrikesminister), EU-parlamentets talman och eventuellt andra poster.

Av de fyra nämnda topposterna innehar de konservativa (EPP) nu två (EU-kommissionens ordförande  José Manuel Barroso och Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy) och socialdemokraterna (PES) två (höga representanten Catherine Ashton och parlamentets talman Martin Schulz). Det är osäkert om liberalerna efter valet får någon av de fyra posterna. Det är möjligt att valresultatet avgör vem som blir kommissionsordförande. De övriga delas som tidigare ut i kabinetten.

Att de europeiska partierna utser kandidater inför ett överstatligt element i en procedur som hittills varit mellanstatlig. Varje land har rätt att utse en ”egen” kommissionär. Då kandidaterna utses av de europeiska partierna innebär det att medlemsländernas regeringar fråntas motsvarande rätt. Både kommissionens ordförande och den höga representanten är medlemmar av kommissionen och deras hemländers regeringar har inte möjlighet att utse någon annan medlem.

Att partierna utser kandidater till kommissionsordförande baserar sig på en luddig formulering i Lissabonfördraget. Den motsättning som hotar att uppstå regleras däremot inte i fördraget.

Då finska tv-nyheterna på lördagen intervjuade Olli Rehn blev han tillfrågad om inte hans kandidatur strider mot att samlingspartiet nu står i tur att utse finländsk kommissionär. Rehn svarade att han inte tror att statsminister Jyrki Katainen (Saml) kan ha något emot om en finländare har chans till en toppost. En av de frågor som inställer sig är: vilken nytta har Finland haft av att Olli Rehn de senaste åren innehaft en toppost i kommissionen?

 

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
december 2013
M T O T F L S
« Nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.