Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Nederlag för närdemokratin

16 Dec , 2013, 10.32 Bjarne Nitovuori

 

Helsingfors stadsfullmäktige slog förra veckan (11.12) fast delgeneralplanen för Havsrastböles västra strand i Nordsjö, som innebär att bostäder för ca 2000 invånare byggs i en skog, som hört till invånarnas, inte bara nordsjöbornas, mest populära rekreationsområden.

Beslutet är särskilt beklagligt med tanke på att fullmäktige hade tillgång också till en alternativ plan, som närområdets invånare låtit utföra och som också skulle ha inneburit bostäder för 2000 invånare genom en förtätning av den redan existerande bebyggelsen. Jag tror det är rätt ovanligt att invånarna så aktivt deltar i planläggningen. Att de beslutande organen förbiser detta är ett enormt bakslag för närdemokratin.

Jag har förhållit mig skeptisk till den planerade kommunreformen därför att man i det sammanhanget sällan nämner närdemokratin i de planerade storkommunerna, framför allt i de redan existerande storkommunerna såsom till exempel Helsingfors och Esbo. Jag vet att det finns ett motstånd mot att skapa nya organ såsom stadsdelsfullmäktige när strävan snarare varit att sammanslå organ.

En risk är att invånarna inte alls är intresserade av närdemokratin och att ärendena kommer att skötas av några få aktiva. Men då invånarna visar sådan aktivitet som i Nordsjö borde de styrande inte förhålla sig så som stadsfullmäktige förra veckan.

I Nordsjö har medborgaraktiviteten varit särskilt stark, vilket visat sig i att man lyckats avstyra byggnadsplanerna för både Nybondas och Svarta Backen. Men medborgarrörelserna har också lidit nederlag, bland annat då man inte lyckades stoppa hamnprojektet.

Beslutet om Havsrastböle kommer säkert att överklagas. Men den metoden tror jag inte riktigt på. Förvaltningsdomstolen kan riva upp beslutet bara på juridiska grunder, om man begått något formfel. Det är inte domstolarnas sak att pröva ändamålsenligheten i besluten. Det är de demokratiskt valda politiskt ansvariga instansernas sak.

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
december 2013
M T O T F L S
« Nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

En kommentar

  1. Hans Anas skriver:

    Bra att närdemokratin fungerar i Nordsjö (Havsrastböle).

    Men finns utrymme för ytterliggare förtätning av existerande bebyggelse i Nordsjö utan betydande ökade negativa konsekvenser?

    Förtätning innebär även ökad trängsel och mer buller.

    Kanske ser närområdets invånare rätt så egoistiskt och partiskt på denna fråga?

    Folk flyttar in i de urbaniserade områdena, men å andra sidan vill man rekreera sig i skogsområden.

    Vilket väl även gäller de nyinflyttade ”förtätarna” som även de vill rekreera sig i lugn skogsmiljö och så urbaniseras ändå detta rekreationsområde alltmer.

Kommenteringen är stängd.