Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Fanflykt skakar regeringen

27 jan , 2014, 09.41 Bjarne Nitovuori

 

Aldrig tidigare har en sittande minister kandiderat i de fyra val till Europaparlamentet som hittills ordnats i Finland. Nu har redan tre ministrar anmält sig och jag utesluter inte att någon till ännu gör det. Det säger något om Jyrki Katainens (Saml) regering.

För oberoende av vad de själva säger ser det ut som en flykt. Och såsom Urho Kekkonen i tiden citerade den finska titeln på Luigi Pirandellos pjäs ”Niin on jos siltä näyttää” ( Så är det om det ser ut så). Det gäller i synnerhet inom politiken och ekonomin.

Den socialdemokratiska undervisningsministern Krista Kiuru har redan vädrat morgonluft och menar att det då kommunminister Henna Virkkunen (Saml) åker till EU-parlamentet ”uppstår ett politiskt luftrum där det är möjligt att diskutera ett slopande av tvångssammanslagningar”. Som om inte alla sex regeringspartier skulle stå bakom paragrafen om tvångssammanslagningar. Också det säger något om den politiska kulturen i Katainens regering.

Till förvirringen kring regeringen bidrar att Katainen envisas med att säga att han först i april berättar om sin framtid.

Osäkerheten ökas också av att SDP:s ordförande finansminister Jutta Urpilainen tvingas kämpa om sin post. Den troliga utmanaren Antti Rinne ges inte just nu stora chanser. Läget blir genast ett annat kanske redan efter nästa gallup, om siffrorna för socialdemokraterna fortsätter att sjunka.

Och om utmanaren vinner på devisen att Urpilainen inte i regeringen lyckats bedriva en tillräckligt socialdemokratisk politik måste den nya ordföranden gå med i regeringen och få till stånd konkreta och synliga ändringar i regeringens politik för att bibehålla sin trovärdighet inför nästa års riksdagsval.

 

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
januari 2014
M T O T F L S
« Dec   feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.