Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Frågor om Nato

13 mar , 2014, 10.46 Bjarne Nitovuori

 

Om man får sätta sin tilltro till medierna debatterade riksdagen i går Nato, inte så mycket Ukraina.

Jag följde inte med debatten, inte heller gårdagens tv-debatt om säkerhetspolitiken. Jag är på förhand allergisk mot debatter som går ut på att att bekräfta redan fattade ståndpunkter, om det sedan gäller Guggenheim, kärnkraft eller Nato.

Jag vet därför inte om debatten eventuellt gav svar på följande frågor:

1) Natoförespråkarna säger alldeles riktigt att ett medlemskap inte förpliktar Finland att delta i avlägsna krig. Varje land beslutar suveränt om sin medverkan. Men betyder det inte omvänt att Finland inte heller automatiskt kan räkna med de övriga medlemsländernas solidaritet om vi blir angripna?

Den här osäkerheten är väl en av orsakerna till att Estland nu vill ha Natostyrkor stationerade i de baltiska länderna. Artikel 5 i Natostadgan räcker alltså inte för att de skall känna sig trygga.

2) Vad betyder den så kallade Natooptionen? Termen option syftar på något som man har rätt att köpa eller sälja till ett visst pris. Tillämpad på Natofrågan skulle optionen alltså innebära att Finland genom en tyst eller öppen överenskommelse har rätt att ansluta sig till Nato när man så önskar. Men det stämmer inte. Finland har när som helst rätt att ansöka om medlemskap och någon option för det behövs inte. Och medlemskapet skall godkännas av samtliga Natoländer, vilket de på förhand inte utfäst sig att göra. Natooptionen betyder alltså ingenting. Men vilken funktion har termen i debatten?

3) Vad betyder ett finländskt Natomedlemskap? Nyckeln är Ryssland. Enligt förespråkarna avskräcker ett medlemskap Ryssland från att angripa oss. Enligt motståndarna försämrar det relationerna till Ryssland och gör tvärtom Finland till ett anfallsmål vid en konflikt mellan Ryssland och väst.

 

 

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
mars 2014
M T O T F L S
« feb   apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.