Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Inget nyval i sikte

8 jun , 2014, 11.47 Bjarne Nitovuori

 

Vi har kanske den eländigaste regeringen i Finlands historia, hävdade Osmo Soinivaara, riksdagsledamot i regeringspartiet De Gröna i gårdagens Helsingin Sanomat (7.6). ”Om den här regeringen inte förmår fatta beslut behövs nyval. Det kan inte vara så att ett land som håller på att spolas ner i toaletten väntar ännu ett år utan att göra någonting”, konstaterade Soininvaara.

Sällan har jag varit så av samma åsikt som Soininvaara som i den här frågan.

Jag skrev redan för ett par månader sedan att det är ytterst osannolikt att riksdagen upplöses och att det blir nyval i förtid. Inget talar för att den bedömningen borde revideras.

I början av 1990-talet ändrades bestämmelserna om riksdagsupplösning och nyval så att presidenten kan upplösa bara på motiverat förslag av statsministern. Riksdagen slog dessutom i motiveringen fast att det kan ske ”bara vid en långvarig parlamentarisk kris, som närmast yppar sig som svårigheter att bilda en politisk regering”. Utgångspunkten får inte vara att regeringens egna interna eller externa svårigheter leder till upplösning av riksdagen. I och för sig är det något kuriöst att riksdagen slår fast hårda villkor för en riksdagsupplösning. Det kan ju inte vara någon olycka att folket får säga sitt. Och om det finns en statsminister som föreslår upplösning och en president som accepterar det så har riksdagens motiveringar ingen betydelse.

Det var president Mauno Koivisto som genomdrev ändringen. Matti Louekoski (SDP) som var den justitieminister som föredrog reformen sade till presidenten då man var på väg till en presskonferens om ändringsförslaget att det betyder att riksdagen i framtiden aldrig kommer att upplösas. Detta berättade Louekoski nyligen vid en debatt på ”Poliittisen historian klubi” i restaurang Juttutupa.

Vid samma debatt motiverade Centerns partisekreterare Timo Laaninen varför nyval borde förrättas med att undra om vi ännu ett år måste genomlida ett sådanthär elände. Hans argument var alltså desamma som Soininvaaras.

Både Louekoski och Laaninen ansåg att det är orealistiskt att tro att vi kommer att ha en statsminister som erkänner sitt misslyckande och föreslår nyval. I debatten konstaterade någon också att Samlingspartiet just nu har en stark ställning och Socialdemokraterna är svaga. Om Socialdemokraterna ställer hårda krav kan Samlingspartiet mycket väl säga att vi bildar en minoritetsregering i stället. Och om Socialdemokraterna i höst hotar fälla regeringen kan Samlingspartiet säga att det passar bra med nyval. För Socialdemokraterna är ett val i förtid kanske inte lika lämpligt.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
juni 2014
M T O T F L S
« maj   jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.