Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Orbán efterapar Putin

29 jul , 2014, 10.01 Bjarne Nitovuori

 

Den liberala demokratins tidevarv är över. Efter den liberala demokratins era bygger vi nu i Ungern en illiberal demokrati, förklarade Ungerns premiärminister Viktor Orbán i ett tal 26.7 i Baile Tusnad (på ungerska Tusnádfürdö) i Transylvanien, Rumänien. Orbán har för vana att hålla sina linjetal just där i juli varje år.

Välfärdssamhället bör ersättas med ett arbetsbaserat samhälle, krävde Orbán vidare och hävdade att den tidigare liberala ungerska statens (alltså de socialistiska och liberala regeringarnas) misslyckande berodde på dess oförmåga att anknyta till de nationella värdena.

Han gav fem exempel på länder där man utvecklat en illiberal demokrati och som därför är mera konkurrenskraftiga än de liberala demokratierna: Singapore, Kina, Indien, Turkiet, Ryssland. Vilka av dessa länder är demokratier? Indien kanske?

När Orbán, för några decennier sedan vice ordförande för Liberala Internationalen, tar avstånd från den liberala demokratin är det inte fråga om de liberala partierna, som numera är rätt små i så gott som alla länder. Med liberal demokrati avses en överideologi, som innefattar bland annat fria och rättvisa val, rättsstat och maktdelning. I Europa bekänner sig de konservativa, liberala, gröna och socialdemokratiska partierna till denna överideologi samt även en stor del av partierna till vänster om socialdemokratin.

Genom sin manipulering av vallagarna samt sin lagstiftning för att minska rättsväsendets och andra institutioners oberoende samt kontrollera media har Orbán och hans nationalkonservativa parti Fidesz för länge sedan ställt sig utanför den liberala demokratin. Han kan jämföras med Silvio Berlusconis korrupta regim i Italien. Både Fidesz och Berlusconis Forza Italia tillhör fortfarande det europeiska folkpartiet EPP, alltså de moderatkonservativas parti, som också finska Samlingspartiet är med i.

Genom sitt tal i Tusnádfürdö sällar sig Orbán närmast till den ryske ledaren Vladimir Putins meningsfränder. Hans tal om en illiberal demokrati kan jämföras med tesen om Ryssland som en ”suverän demokrati”. I ingetdera fallet ligger tyngdpunkten på ordet ”demokrati”. I samma tal ondgjorde sig Orbán över att politiska aktivister i Ungern finansieras från utlandet. Jämför detta med att Putins Ryssland kräver att medborgarorganisationer registrerar sig som ”främmande agenter”.

 

 

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
juli 2014
M T O T F L S
« jun   aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.