Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Juncker avgår inte

17 Nov , 2014, 09.27 Bjarne Nitovuori

 

EU-kommissionens nya ordförande Jean Claude Juncker tar det ”politiska ansvaret” för att Luxemburg under hans långa tid som landets premiärminister varit ett skatteparadis, men han avgår inte. I vilket demokratiskt land som helst skulle en minister i ett motsvarande fall avgå eller tvingas avgå.

För att tvingas avgå krävs inte att man begått något lagstridigt som statsminister Alexander Stubb (Saml) tycks tro. Det räcker inte heller att man lovar bättring i framtiden eller såsom i Junckers fall lovar ta itu med skatteparadisen.

Det som räddar Juncker är att man just med stor möda fått till stånd en ny kommission. En ny process skulle vara betydligt mödosammare än den nyss genomgångna. Men framför allt skulle Junckers avgång vara ett nederlag för dem som hävdar att valet av Juncker var ett framsteg för demokratin, då den toppkandidat som i EU-valet i våras nominerades av det parti som blev störst – det moderatkonservativa EPP – blev kommissionsordförande. Den tanken är särskilt utbredd inom Europaparlamentet. Därför kommer det misstroendevotum som vänstergruppen inom Europaparlamentet driver på inte att ha framgång.

Junckers demokratiska legitimitet på basis av EU-valets resultat är tvivelaktig redan därför att de så kallade toppkandidaterna aldrig var något centralt tema i valkampanjen. De flesta röstade på sina nationella partier utan tanke på vilket europeiskt parti de tillhörde, ännu mindre på vem ”toppkandidaten” var. Valdeltagandet var också lågt.

Dessutom fick EPP inte ens mest röster i valet. Socialisterna fick något flera röster men fick på grund av valsystemet  färre mandat än EPP. Valsystemet gynnade också den högerkonservativa gruppen ECR, dit bland annat brittiska Tories och Sannfinländarna hör. Gruppen fick färre röster än liberalerna (ALDE) och vänstergruppen GUE/NGL men flera mandat.

Diskrepansen beror på att man tillämpar så kallad degressiv proportionalitet i fördelningen av mandat mellan länderna. Det betyder att mindre medlemsländer är överrepresenterade. Då länderna har ett fast antal mandat innebär det också att de inte får färre mandat trots ett lågt valdeltagande. Detta missgynnar vänstern och de gröna, som är svaga i öst, där valdeltagandet också är lågt.

 

, , ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
november 2014
M T O T F L S
« okt   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Kommenteringen är stängd.