Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Historiskt medborgarinitiativ

28 Nov , 2014, 16.23 Bjarne Nitovuori

 

Att riksdagen godkänner en lag om könsneutrala äktenskap är historiskt i åtminstone två avseenden. Dels är det historiskt att personer av samma kön ges rätt att ingå äktenskap, dels är detta det första medborgarinitiativet som godkänts av riksdagen. Det kan också vara det sista på mycket länge. Om också det här initiativet hade fallit hade det nästan inneburit dödsstöten för hela systemet med medborgarinitiativ.

Om 28 november kommer att betecknas som den historiska dagen återstår att se. Frågan skall ännu behandlas av riksdagens stora utskott och återkommer ännu en gång till stora salen. Men utgången torde det inte råda något tvivel om sedan riksdagen med rösterna 105-92 godkänt intiativet. Då riksdagen på nytt godkänner initiativet kommer den dagen kanske att betecknas som den historiska dagen.

Möjligheten att samla in namn för ett medborgarinitiativ var den senaste grundlagsreformens viktigaste del trots att medierna intresserade sig enbart för hur mycket presidentens makt minskades. Redan då visste man att initiativen mycket sällan kommer att gå igenom i riksdagen. Det beror på att det naturligaste föremålet för en namninsamling är frågor där det finns ett starkt motstånd bland politikerna. I annat fall skulle frågan skötas genom en regeringsproposition eller möjligen genom en riksdagsmotion.

Frågan om könsneutrala äktenskap hade i sig kanske ett starkt stöd bland majoriteten av politikerna och partierna men en regeringsproposition var inte möjlig eftersom Kristdemokraterna gjorde det till en regeringsfråga och regeringen ansåg sig inte ha råd att bli av med Kristdemokraterna. I stället försökte man med en riksdagsmotion, som dock aldrig nådde plenum därför att den stoppades av lagutskottet.

Det visar på ett missförhållande i riksdagens behandling av ärenden. Ett utskott som har bara 17 medlemmar kan besluta på hela riksdagens vägnar. Och i det här fallet var styrkeförhållandena i utskottet andra än i hela riksdagen. Det beror på att partierna placerar ”lag och ordning”-män och -kvinnor just i det utskottet. På samma sätt som kärnkraftsvännerna tydligen har en oproportionerligt stark ställning i ekonomiutskottet.

 

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
november 2014
M T O T F L S
« okt   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategorier

Kommenteringen är stängd.