Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Motstridig grundlagsstridighet

8 mar , 2015, 10.36 Bjarne Nitovuori

 

Det var ingen självklarhet att regeringens förslag till vårdreform stred mot grundlagen. Att riksdagens grundlagutskott enhälligt konstaterade att så var fallet tydde på att också grundlagsexperterna var enhälliga. Men det var de inte.

Då jag nu läst några expertutlåtanden (alla har jag inte orkat plöja igenom) slås jag av att en del experter – åtminstone professorerna Tuomas Ojanen och Olli Mäenpää samt biträdande professor Juha Lavapuro – ansåg att regeringens ursprungliga förslag inte stred mot grundlagen. Mot den bakgrunden är det förvånansvärt att utskottet ändå var enhälligt.

De experter som  var av annan åsikt betonade att man i en demokratisk rättsstat bör ge det politiska beslutsfattandet utrymme. Genom sitt första utlåtande 19 februari minskade grundlagsutskottet dock det politiska beslutsfattandets utrymme. En följd därav var att både Ojanen och Lavapuro i sina yttranden om social- och hälsovårdsutskottets lagutkast ansåg att detta inte överensstämde med grundlagen, som genom grundlagsutskottets utlåtande alltså fått en snävare tolkning.

I ett tidigare blogginlägg undrade jag på vilket sätt medborgarnas inflytande minskas av att ordnandet av social- och hälsovården tas bort från kommunerna, då man där ändå inte har särskilt fria händer. Ett svar ges av Olli Mäenpää i hans utlåtande till grundlagsutskottet om det ursprungliga regeringsförslaget. Han konstaterar att om kommunernas beslutsmakt i fråga om lagstadgade förpliktelser minskas kan det ha en stimulerande inverkan när det gäller kommunernas allmänna uppgifter.

Det vore önskvärt att grundlagen, vars paragrafer i många fall är suddiga, skulle diskuteras också av andra än grundlagsexperter. Eftersom experterna ofta är oeniga ger det också vanliga medborgare ett större utrymme. Det gäller grundläggande frågor i vår demokrati.

 

 

 

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
mars 2015
M T O T F L S
« feb   apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.