Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Podemos, Syriza och Dubcek

21 Dec , 2015, 15.41 Bjarne Nitovuori

 

Partiet Podemos, som motsätter sig den nyliberala åtstramningspolitik som är mainstream i hela EU, vann mest i den spanska parlamentsvalet i söndags. Men det betyder inte att linjen ändras, oberoende av vilken regeringskoalition som slutligen bildas.

Podemos är ett parti som påminner om Syriza i Grekland. Skillnaden är att Syriza faktiskt blev största parti och det ledande regeringspartiet. Men som Syriza-regeringens finansminister Gianis Varoufakis säger nu efteråt: ”Vi störtade oss själva. Det var också trojkans (europeiska centralbankens, internationella valutafonden IMF:s och EU-kommissionens) syfte, att få oss att själva förverkliga det som vi svor och som vi blev valda för att utmana”. Sådan är demokratin i dagens EU.

Detta är också Podemos öde om partiet blir regeringsparti. Det påminner i någon mån om Alexander Dubceks roll i Tjeckoslovakien efter att de fem Warszawapaktsländerna krossat Prag-våren i augusti 1968.

Varoufakis utvecklar sina tankar i en intervju för Open Democracy 25.10. Han hävdar att den nuvarande krisen inte kan lösas på nationell nivå. Alternativen är två: antingen bör valutaunionen upplösas eller så bör den genomgå en grundlig ändring. Han väljer det senare alternativet. Det finns ingen återvändo till de nationella valutornas tidevarv. I stället efterlyser han en paneuropeisk rörelse för att helt enkelt demokratisera unionen.

Jag tror inte att projektet kommer att lyckas. Men jag tror inte heller på Paavo Väyrynens idé om att återinföra marken. Om det blir en rådgivande folkomröstning om att återinföra marken, som han föreslagit, kommer jag knappast att rösta.

 

Detta är mitt sista inlägg i Makthundens blogg, som startades i juni 2010. Jag tackar alla mina läsare, särskilt dem som bidragit med kommentarer.

, , ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
december 2015
M T O T F L S
« Nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

2 kommentarer

  1. Herbert Walther skriver:

    Es war, es war … Tack för dina läsvärda bloggar.

  2. Bjarne Nitovuori skriver:

    Tack själv, Herbert, för dina kommentarer.

Kommenteringen är stängd.