Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Kan regeringen falla?

7 okt , 2015, 16.17 Bjarne Nitovuori

 

”Finland är ett så litet land att vi inte har råd med två kriser samtidigt. Vi har redan en ekonomisk kris, varför det inte skulle passa med en politisk kris”, skriver Unto Hämäläinen i Helsingin Sanomat (4.10). Det är samma argument som bland andra Svenska folkpartiets dåvarande ordförande Ole Norrback använde flera gånger under Aho-regeringens tid i början av 1990-talet då vi också hade en ekonomisk kris.

Resonemanget haltar betänkligt. Tänk om den politiska och den ekonomiska krisen är två sidor av samma sak. Att till exempel den ena krisen är en följd av den andra eller att den inte kan lösas utan att den andra löses. En följd av resonemanget är i varje fall att ju djupare den ekonomiska krisen är desto värre är det att byta regering eftersom vi då har två kriser på nacken.

Det interna bråket inom Sannfinländarna har fått en del att förutspå att partiet förr eller senare träder ut ur regeringen. Det tror jag inte riktigt på. Det finns ingen riktigt bra tidpunkt att lämna regeringen då de nu en gång syltat in sig där. Enligt en seglivad myt skulle det löna sig att gå ur regeringen inför ett val och i valkampanjen uppträda som oppositionsparti. Sådana partier brukar i allmänhet förlora. De Gröna var senast undantaget som bekraftar regeln.

När föll en regering senast? Vi måste gå tillbaka till 1970-talet och Martti Miettunens så kallade nödlägesregering för att hitta ett exempel på en sådan regering. Den nuvarande politikergenerationen har ingen praktisk erfarenhet av hur en sådan situation skall hanteras.

Vad kan Juha Sipilä (C) göra om regeringen spricker? Sannfinländarnas ordförande Timo Soini har flera gånger sagt att då kommer De Gröna och SFP i stället om hans parti går ut. En sådan regering skulle ha en majoritet på 110 platser. Men De Gröna har redan etablerat sig som det ledande oppositionspartiet och vore tvunget att revidera sin ståndpunkt i många frågor för att kunna gå med i Sipiläs kabinett. SFP vars oppositionspolitik hittills varit rätt hovsam skulle däremot passa in. Tillsammans med Kristdemokraterna, som enastående nog röstar för förtroende för regeringen, skulle man ha jämnt 100 mandat (så länge sannfinländaren Maria Lohela är talman), en alltför knapp majoritet. Att Socialdemokraterna skulle gå med i Sipiläs tvåa är lika osannolikt som De Grönas medverkan.

De alternativ som återstår är alltså en minoritetsregering eller riksdagsupplösning och nyval. Det sistnämnda gjordes nästan omöjligt då man ändrade grundlagen så att presidenten kan upplösa riksdagen bara på förslag av statsministern.

 

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
oktober 2015
M T O T F L S
« sep   Nov »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

En kommentar

  1. Bo Grahn skriver:

    : Allt är möjligt – utom det omöjliga!

Kommenteringen är stängd.