Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Juha Sipiläs debacle

11 feb , 2015, 10.50 Bjarne Nitovuori

 

Det mest blamerande för Centern och dess ordförande Juha Sipilä var inte förslaget om mellanölet i sig, utan den hysteri uppståndelsen förorsakade inom Centerns led. Jag tror inte att partiet hade tappat röster på grund av förslaget, men nog på grund av sättet på vilket man först bagatelliserade saken och sedan helt strök förslaget.

I och för sig kunde det vara helt förnuftigt att sänka alkoholprocenten i mellanöl till 3,7. Då förslaget i början av veckan disksuterades i offentligheten förvånade det mig att ingen ledande centerpolitiker försvarade det. I stället ägnade man sig åt bortförklaringar. Det hör inte till våra toppämnen (kärkihanke) i valprogrammet (underförstått att det ändå hör till valprogrammet men inte prioriteras), sade bland andra Sipilä själv. Sedan hette det att förslaget bara ingår i en bakgrundsutredning, inte i något program som partiet godkänt.

Detta stämmer inte. Så som Jarmo Aaltonen konstaterar i sin blogg ”Keskiäkäinen mies” ordnade Centern i februari 2013 en presskonferens om programmet, som har rubriken ”Kippis kohtuudelle” och som partistyrelsen godkänt. Inte ordnar ett parti en presskonferens om en bakgrundsutredning som något partiorgan inte godkänt.

Ännu värre är det att Sipilä själv vid gårdagens presskonferens hänvisade till undersökningar som visar att en sänkning av alkoholprocenten så som det icke-existerande programmet föreslår skulle minska konsumtionen och därmed också statens utgifter. Ändå avstår man från att driva frågan därför att ”vi har fått så mycket respons av befolkningen”.

Under nästa valperiod kommer stora nedskärningar att vara nödvändiga, har också Sipilä själv hävdat. De flesta av dessa kommer få negativ respons från ”befolkningen”. Kommer Centern då att avstå från dem? Vad berättar detta om Sipiläs mångomtalade ledarskap?

 

, , ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
februari 2015
M T O T F L S
« jan   mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kategorier

En kommentar

 1. Herbert Walther skriver:

  Jag tror inte heller att Centern tappar röster p.g.a. partiets omstridda ölförslag. Snarare tvärtom.

  Centern sitter på tre av de sista platserna och tre av de nästsista platserna i valkretsarna från de föregående riksdagsvalet. Kristdemokraterna, som är Centerns argaste konkurrent på moralfronten, klarade sig med tre av de nästsista platserna.

  Då Centern har vind i seglen, kommer partiets mandat att mer eller mindre automatiskt åka uppåt i valkretstabellen och därmed trygga de hotade mandaten. Dock gäller det för partiet att vinnlägga sig om ett helhjärtat stöd från alla väljargrupper. Också från de troende väljargrupperna.

  För Centern räcker det inte med Sipiläs laestadianer. Centern behöver också de laestadieaner som vanligtvis stöder Kristdemokraterna. Ett synligt utspel i ölfrågan kommer här väl till pass.

  Det skulle inte förvåna om jag på gamla dar får höra, att det hela var en välplanerad klassisk bondbluff.

Kommenteringen är stängd.