Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Ungern och flyktingkrisen

3 sep , 2015, 16.49 Bjarne Nitovuori

 

Genom att följa med Yles rapportering från Budapest får man knappast någon helhetsbild av flyktingkrisen. Yle har sänt en reporter dit men jag har inte märkt att han skulle ha förklarat varför de ungerska myndigheterna inte låter flyktingarna vid östra järnvägsstationen Keleti Pályaudvar åka till Österrike och Tyskland dit de vill, då Ungern ändå vill bli av med dem.

Ännu i måndags (31.8) lät man ett tåg med flyktingar åka från Keleti till Tyskland via Österrike. Det skedde sedan  tyska förbundskanslern Angela Merkel förklarat att Tyskland inte skickar tillbaka flyktingar till det EU-land som de först kommit till, vilket Dublinförordningen förutsätter. I tisdags och onsdags var järnvägsstationen dock stängd och tusentals flyktingar lägrade sig utanför stationen. I dag (3.9) öppnades stationen igen och flyktingar rusade till ett tåg, som dock tog dem bara till Bicske 30-40 kilometer väster om Budapest i närheten av ett flyktingläger.

Vad hade hänt? Av rapporterna på ungerska webbsidor kan man sluta sig till att Tyskland ändrat linje och åter kräver att alla EU-länder följer Dublinförordningen. Också Österrike lär ha protesterat. Så Ungern beslöt följa förordningen. Annars hotar de kanske att bli utan EU-bidrag.

Ungern under den högerpopulistiska Victor Orbán är extremt flyktingfientligt. Sedan några månader har man byggt ett flera mil långt taggtrådsstängsel längs gränsen till Serbien. Landet har ännu längre gränser till Rumänien och Kroatien, men där behöver inga stängsel byggas. De är EU-medlemmar och berörs av Dublinförordningen så flyktingar som kommer via de länderna kan lugnt avvisas. I dagarna behandlas i det ungerska parlamentet också ett lagpaket som gör det möjligt att avvisa flyktingar snabbare än nu och straffa dem som överskrider gränsen på fel ställe med fängelse. Också armén kan enligt den nya lagstiftningen sättas in för att ”skydda” gränsen.

Premiärminister Orbán har beskyllt EU för krisen och hävdat att EU genom sin politik lockar flyktingar till Europa. Tongångarna är desamma som hos Sannfinländarna hos oss. Orbán har också varnat för att flyktingarna äventyrar den europeiska kulturens kristna grunder. EU-presidenten polacken Donald Tusk har replikerat att om man i samband med flyktingarna talar om kristendomens principer borde den första tanken vara att visa solidaritet och beredskap till uppoffringar.

Någon har noterat att gränslinjen i fråga om inställningen till flyktingar går vid den gamla järnridån. Avogheten är stor också i bland annat Slovakien, Tjeckien och Polen. Slovakiens socialdemokratiska premiärminister Robert Fico har välkomnat flyktingar, men enbart kristna sådana. Och Finland hör väl i den här frågan också till länderna öster om järnridån.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
september 2015
M T O T F L S
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

2 kommentarer

 1. Herbert Walther skriver:

  Jag är också något trött på mediernas ytliga och svaga analytiska grepp om flyktingkrisen. Det gäller inte enbart de ungerska myndigheternas agerande, utan hela krisen behandlas som en match mellan den sekulariserade Goliat och den muhammedanska David.

  Jag har sett att man frågat sig varför det bland de syriska flyktingarna finns så många unga starka män. Något uttömmande svar har jag inte sett, men jag antar att skälet är detsamma som skälet för de unga starka österbottningarna som emigrerade till Amerika. Inkallelsen till tsarens armé nådde dem aldrig.

  Det finns de som här talar om fredsvänner och de som talar om fanflyktingar.

  Då jag läst vad de kostar för de unga starka syrierna att fly från Syrien till Europa, noterar jag att jag aldring skulle ha råd med en sådan övning. Jag skulle sitta med alla andra fattiglappar på golvet i bottenvåningen till ett sönderbombat hus och vänta på kommande bomber och granater.

  Ekonomisterna på högerkanten talar här om ”trickle down”.

 2. Hans Anas skriver:

  Enligt min opinion är Orban en av de få förnuftiga toppolitikerna kvar i dagens Europa.
  Sådana skulle behövas även i Norden
  Han har själv nyligen sagt att dagens europeiska toppolitiker lever i en drömvärld och motiverat varför Ungern hädanefter kommer att sända tillbaka de illegala invandrarna till sina hemländer.
  Dessa är nästan alla ekonomiska migranter och det är inte Ungerns skyldighet (inte heller Europas) att ta emot dem.
  De har det någorlunda drägligt i lägren i Turkiet, Jordanien och Libanon och det är inte Europas skyldighet att höja på deras levnadsstandard på det egna folkets och den egna kulturens bekostnad.
  Enligt min personliga opnion kunde ex. Finland av den lilla minoriteten verkliga flyktingar ta emot kristna flyktingar därför att kristna förföljs runt om i världen av islamister.
  Antalet av islamister mördade kristna har under senare varit så högt att jag inte vill nämna antalet, ändå anser landets ärkebiskop det som en självklarhet att kristna församlingar även borde inkvartera islamister!
  I dagens galna västvärld har de flesta toppolitiker och journalister tyvärr tappat huvudet, Bjarne Nitovuori, det märker den del av medborgarna som ännu har kvar tankeförmågan.
  Av en garvad journalist som Bjarne Nitovuori hade man väl hoppats på mer analys än vad man påträffar hos svenska yles unga och ogenomtänkta journalister med agendajournalistik och propaganda som ledstjärnor.
  Samtidigt är jag glad för att kunna få ge en personlig opnion på denna blogg, jag tycks ha portförbud på svenska yle.
  Såna här bloggar tycks stå utanför mediehusens kontroll på ett annat sätt än de vanliga insändarsidorna och kommentatorsspalterna och här finns en större möjlighet till verklig debatt.

  mvh

Kommenteringen är stängd.