Sannfinländarnas ordförande Timo Soini försöker skydda sig för kritik genom att välja utrikesministerposten i stället för finansministerposten som de flesta tippade att han skulle ta. Partiet är dock i lika hög grad ansvarigt för regeringens hårda åtstramningspolitik som de två övriga regeringspartierna. Om Soini och hans parti på det här sättet undgår kritik har medierna inte skött sitt uppdrag.
En liten detalj i regeringsprogrammets tilläggsprotokoll visar att Soini anstränger sig för att hindra en splittring av den egna riksdagsgruppen. I protokollet lovar den regeringen slopa den bestämmelse i partilagen som 1972 infördes för att gynna de ledamöter i landsbygdspartiet som opponerade sig mot Veikko Vennamo.
Om en majoritet av en riksdagsgrupp utträder och bildar en egen grupp får den med sig en motsvarande andel av partistödet. 1972 utträdde eller sparkades Vennamos motståndare ur landsbygdspartiets grupp och bildade enhetspartiet SKYP. Enhetspartiets ledamöter röstade sedan för den undantagslag som förlängde president Urho Kekkonens mandatperiod med fyra år utan val. Deras röster hade avgörande betydelse. Vennamo själv myntade uttrycket ”seteliselkärankaiset” om utbrytargruppen dvs han ansåg att gruppen hade sedelryggrad eftersom dess medlemmar hade köpts med partistödspengar för att stöda undantagslagen.
När Soini försöker hålla sin grupp samman kan han också hänvisa till hur det går för dem som trilskas. De två som lämnade eller kastades ut ur gruppen under den föregående perioden – Laila Koskela och James Hirvisaari – klarade sig dåligt i valet för drygt en månad sedan.
Soini uppbar mycken kritik för fyra år sedan. Då var hans parti enligt belackarna fegt som inte anslöt sig till regeringen.
Han kommer inte att bli särskilt kritiserad nu, när han stöder ”den enda vägens” högerpolitik.