Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

”Vår” kommissionär

27 feb , 2012, 09.52 Bjarne Nitovuori

 

Finländarna borde stöda finländare i ansvarsfulla uppdrag, krävde Centerns ordförande Mari Kiviniemi förra veckan sedan Sannfinländarnas partiledare Timo Soini jämfört den finländska EU-kommissionären Olli Rehn (C) med Nikolaj Bobrikov.

Kiviniemis krav innehåller två dubiösa element. För det första utgår hon ifrån att vi skall stöda Olli Rehn oberoende av vilken politik han företräder. Det lyckas inte ens för Kiviniemis eget parti. Om jag har förstått sakerna rätt har Centern efter att ha hamnat i opposition inte längre stött den linje som Rehn driver i fråga om hanteringen av eurokrisen och stödet till Grekland.

För det andra implicerar Kiviniemis uttalande att Rehn så att säga är ”vår” kommissionär, som därför också skall försvara Finlands intressen i kommissionen. Det strider direkt mot EU:s grundfördrag, enligt vilket en kommissionär skall vara ”fullständigt oavhängig” och får ”varken begära eller ta emot instruktioner från någon regering, någon institution, något organ eller någon byrå”.

Ingen tror naturligtvis att det där fungerar perfekt. Senast har det öppet ifrågasatts av det ungerska regeringspartiet Fidesz sedan kommissionen 22.2 beslutat föreslå att Ungern fråntas nästan en halv miljard euro av sitt regionstöd därför att regeringen inte vidtagit effektiva åtgärder för att minska budgetunderskottet. Fidesz kräver nu att den ungerska kommissionären László Andor avgår. Andor deltog inte i kommissionens möte, men Fidesz anser att han borde ha försvarat Ungerns intressen. Ytterhögerpartiet Jobbik kräver att han ställs inför rätta för förräderi. Andor valdes av den föregående socialistledda regeringen.

 

 

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
februari 2012
M T O T F L S
« jan   mar »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.