Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Eutanasi och sommartid

24 maj , 2012, 10.15 Bjarne Nitovuori

 

De Gröna intog vid sin kongress senaste veckoslut en positiv ståndpunkt till eutanasi (dödshjälp). Vid Socialdemokraternas kongress inkommande veckoslut behandlas en motion om att slopa sommmartiden.

En del medier har gjort sig lustiga över att partierna ägnar sig åt så futtiga saker samtidigt som Europa håller på att gå under ekonomiskt. Till det bör sägas att det huvudsakligen är medierna själva som har lyft upp de här frågorna. De har en tendens att koncentrera sig enbart på personfrågor vid partikongresser. Sakfrågorna nämns bara om de innehåller något pikant.

I och för sig är det berättigat att fokusera på ordförandeval för ordföranden är den som drar upp linjen. Kongreeuttalanden och program har mindre betydelse. Men vilka andra än journalister är intresserade av vem som blir vice ordförande eller partisekreterare?

De Grönas ledning kommer knappast att driva på eutanasifrågan särskilt aktivt. Dessutom är det en så kallad samvetsfråga om det någonsin kommer upp i riksdagen. Det betyder att inget parti- eller gruppbeslut har någon betydelse.

Men eutanasibeslutet har redan fyllt en viktig funktion. Det har gett upphov till en sällsynt livlig debatt.

Brahestads socialdemokraters motion om sommartiden förordas inte av partistyrelsen. Då vi senast övergick till sommartid förekom en liten debatt om hur nyttig eller snarare hur skadlig den är och jag sympatiserar med dem som vill avskaffa den. Då framgick det hur omöjligt det i praktiken är att få det till stånd.

Sommartiden baserar sig numera på ett EU-direktiv från år 2001 och kommissionen har initiativmonopol. Lissabonfördraget innehåller en möjlighet för en miljon medborgare att ta initiativ till EU-lagstiftning. Vem skulle samla in en miljon namn för en sådan sak? Vi stöter här på EU:s demokratiunderskott.

SDP:s partikongress kommer bland annat också att behandla ett demokratiprogram och ett Europapolitiskt program. Detta kunde medierna ha tagit upp i stället för de  föga intressanta personvalen.

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
maj 2012
M T O T F L S
« apr   jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.