Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Överdriven partiledarfokusering

11 maj , 2014, 13.04 Bjarne Nitovuori

 

En finansminister skall vid behov kunna fatta beslut klockan fyra på morgonen utan att i förväg förankra besluten i partiorganen. Det är ett av de argument som använts för att motivera att SDP:s nye ordförande Antti Rinne bör överta Jutta Urpilainens finansministerpost.

Tanken är antagligen den att bara partiordföranden kan fatta sådana beslut. En finansminister som inte är partiledare skulle lättare efteråt kunna köras över av det egna partiet. Det argumentet finns det inget fog för. En ministers mandat är alltid mer eller mindre villkorat oberoende av om ministern är partiledare eller ej. I varje fall skall alla beslut som partiledarna sinsemellan eller andra ministrar fattar på sätt eller annat förankras i partiorganen, framför allt riksdagsgrupperna. Det bygger den parlamentariska demokratin på.

Jutta Urpilainen kritiserades av Rinnes stödtrupper för att hon i vissa frågor ingick överenskommelser som stred mot partiorganens beslut. Det var en av orsakerna till att hon nu föll. Paavo Lipponen kritiserades också för att han som statsminister agerade egenmäktigt. Det förorsakade missnöje inom partiet, som eventuellt kan vara en delförklaring till socialdemokratins nuvarande kräftgång.

En orsak till att man främst inom Samlingspartiet kräver att partiledaren skall kunna fatta beslut utan att fråga partiorganen är naturligtvis att man inte litar på de socialdemokratiska partiorganen.

Antti Rinne konstaterade före och efter partiordförandevalet att besluten mer än förr skall vara kollektiva. Det kan peka mot en återgång till en mera demokratisk politik, där partiledaren inte är den allena ansvariga,  även om jag betvivlar att så kommer att vara fallet. De senaste decennierna har partiledarnas roll alltmer betonats. Mediernas fokusering vid enbart partiledarvalet har bidragit till detta.

Typiskt är att söndagens (11.5) tidningar fortfarande koncentrerar sig på valet av Antti Rinne trots att det ägde rum redan i fredags. Som om ingenting hände vid SDP:s partikongress på lördagen. Att man inte på något sätt noterar den allmänna politiska debatten eller till exempel motioner gör att de vanliga partimedlemmarna inte alls får sin röst hörd i offentligheten. Inte att undra på att intresset för partimedlemskap sjunker.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
maj 2014
M T O T F L S
« apr   jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.