Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

EU-valets oklara betydelse

16 maj , 2014, 11.44 Bjarne Nitovuori

 

”Jag vet inte vad europarlamentarikerna gör. Jag vet inte vilka frågor kandidaterna, än mindre vad eurogrupperna driver. Jag vet inte hurdan makt europarlamentarikerna har”.

Så skrev en filosofie studerande i Helsingin Sanomats insändarspalt (9.5). Jag sympatiserar starkt med honom, eftersom jag själv trots min yrkesbakgrund har en oklar bild, även om jag inte delar hans slutsats att medlemmarna i Europaparlamentet borde utses av riksdagen.

Några så kallade kommentatorer hävdar att eurokrisen för en tid sedan var det viktigaste temat inför EU-valet men att det nu överskuggas av Ukraina. Hur så? Kommentatorerna borde åtminstone ”med järntråd” (på finska ”rautalangalla”) konkret förklara på vilket sätt Europaparlamentet borde agera för att lösa Ukraina-krisen.

För att något skall bli huvudfråga i ett val borde det organ som väljs åtminstone ha en roll i frågan. Eller ges en roll. Det kan inte vara så att den fråga som oroar folk mest just nu måste bli huvuidfråga i det val som råkar vara förestående.

Det är redan svårt att se hur EU-parlamentet skall kunna lösa eurokrisen. Det är i varje fall otvetydigt att det är Europeiska unionens problem nummer ett just nu. Kommer den felaktiga åtstramningspolitik, som EU genom kommissionen, dess ekonomikommissionär, rådet och centralbanken är huvudansvarig för, att ändras om parlamentet får en viss sammansättning?

Frågan och svaren kanske framgår av de kandidattest som alla medier nu erbjuder. Jag förhåller mig dock skeptisk till dessa test (jo, jag kastar sten i glashus för jag har själv i tiden varit med om att utarbeta sådana) framför allt därför att de koncentrerar sig på enskilda kandidater och deras inställning till konkreta frågor (som till exempel skyddet av vargar), då det avgörande är vilket parti som vinner, och i EU-valet vilket europeiskt parti. Om ens det är avgörande när det gäller lösningen av eurokrisen.

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
maj 2014
M T O T F L S
« apr   jun »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategorier

En kommentar

 1. Herbert Walther skriver:

  Det är verkligen svårt att se hur EU-parlamentet skall kunna lösa eurokrisen.

  Med över 26 miljoner arbetslösa, med 5 miljoner unga arbetslösa, med 115 miljoner EU-medborgare på randen till fattigdom och marginalisering och en hotande barnfattigdom för en fjärdedel av alla unga under 18 år, saknar parlamentet redan förutsättningar för att göra något åt den ekonomiska krisen.

  Den är redan alltför djup och den bara fördjupas av kommissionens åstramningspolitik och handelskrig mot Ryssland.

  De finländare som utför sin s.k. fosterländska gärning inom EU, bör nu säga nej till förslagen på en fördjupad integration. Herrarna i Bryssel förmår nog skapa problem, men det är vi skattebetalare här i Finland som sedan tvingas lösa dem.

  Sätt alltså foten på bromsen! Se där den centrala uppgiften för våra blivande EU-parlamentariker.

Kommenteringen är stängd.