Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Sipiläs regeringsbas

8 maj , 2015, 10.31 Bjarne Nitovuori

 

Centerledaren Juha Sipiläs sätt att meddela om den kommande regeringsbasen påminde om hur en professor meddelar om vem som godkänts och vem som underkänts i en tentamen. Listan finns till påseende på universitetets anslagstavla klockan 17.

I stället för att kalla till sig alla partiledare kunde Sipilä ha meddelat dem som han valt ut. Nu blev situationen förödmjukande i synnerhet för SDP:s ordförande Antti Rinne, som onödigt ivrigt signalerat sin vilja att delta i nästa regering.

Om den här regeringsbasen håller blir det den första regeringen med de tre största sedan Rafael Paasios och Mauno Koivistos så kallade folkfrontsregeringar 1966-1970. Då var de tre största partierna SDP, Centerpartiet och Folkdemokraterna.

Sedan 1980-talet har vi haft tre stora (om man med stor avser över 30 riksdagsmandat), varvid två av dem bildat regeringens stomme och ett varit i opposition. Den här konstellationen bröts vid valet 2011, då Sannfinländarna blev ett av de fyra stora. Också efter årets val finns det fyra stora.

Det är inte unikt i Finlands politiska historia. I alla fyra val (två av dem förtida) på 1970-talet fick fyra partier över 30 mandat. Därefter har DFFF (numera Vänsterförbundet) blivit ett mindre parti, medan Sannfinländarna intagit dess plats som ett av de fyra stora. Trots sin position som stort parti fick Samlingspartiet inte under hela 1970-talet vara med i regeringen.

Det har väl aldrig hänt att oppositionspartierna i ett val blivit så starka att de kunnat bilda en regering utan inslag av partier som suttit i den föregående regeringen och att alla regeringspartier förpassats i opposition. Nu ser den förra regeringens ledande parti Samlingspartiet, valets näststörsta förlorare, ut att bli regeringsparti. Ändå sker nu ett ovanligt omfattande regeringsskifte. Hela den tidigare oppositionen (under Jyrki Katainens ursprungliga regering) bildar regeringens stomme och alla de fem blivande oppositionspartierna satt från början i Katainens regering.

I vårt system är oppositionen nästan alltid oenhetlig. Åtminstone den rödgröna delen av oppositionen (SDP, De Gröna och Vänsterförbundet) har den här gången förutsättningar att bilda en ovanligt enhetlig opposition

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
maj 2015
M T O T F L S
« apr   jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Kommenteringen är stängd.