Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Ministerstyrda utnämningar

11 sep , 2015, 14.25 Bjarne Nitovuori

 

Statsrådet utnämnde Jukka Juusti till ny kanslichef för försvarsministeriet och förbigick därmed tjänstens hittillsvarande innehavare Arto Räty. Jag har inga förutsättningar att bedöma vem av de två som är mera kompetent.

Av någon anledning har det hela tiden i offentligheten talats om att försvarsminister Jussi Niinistö (sannfi) utnämner kanslichefen. Så är inte fallet utan det var alltså statsrådet som gjorde det på förslag av försvarsministern. Statsrådet hade mycket väl genom ett majoritetsbeslut kunnat utnämna Räty. Därför bär hela regeringen ansvar för beslutet. Det är bara några år sedan kanslichefsutnämningarna överfördes från presidenten till statsrådet. Då presidenten utnämnde avvek han/hon då och då från statsrådets förslag.

Det är möjligt att Juha Sipiläs regering – liksom den föregående regeringen sägs ha gjort – kommit överens (i ett hemligt avtal?) att utnämningarna alltid sker i enlighet med den föredragande ministerns förslag. På det sättet bidrar man till en försonlig anda i regeringen och de andra ministrarna får garantier för att det inte blir bråk då deras utnämningar är aktuella.

Ett likadant omstritt fall var utnämningen av Päivi Nerg till inrikesministeriets kanslichef i enligt med dåvarande inrikesministern Päivi Räsänens (KD) förslag för tre år sedan. Då hänvisade Räsänen bland annat till att föredragande tjänstemannen konstaterat att Nerg var mest kompetent. Också nu hänvisade minister Niinistö till att Juusti i tjänstemannaberedningen konstaterats vara mest kompetent.

Det är ingen hemlighet att ministrarna bedriver ”politisk styrning” av tjänstemännen vid beredningen av utnämningsärenden. De tjänstemän som föredrar frågorna har ofta en tendens att formulera sina PM i enlighet med ministerns önskemål. De måste också tänka på sin egen karriär.

Det är lustigt att just Niinistö under den förra regeringens tid klandrade dåvarande försvarsministern Stefan Wallin (SFP) för politisk styrning av tjänstemannaberedningen då frågan om nedläggning av garnisoner behandlades och Dragsvik inte fanns med på listan.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
september 2015
M T O T F L S
« aug   okt »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.