Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Reding räddar EU?

17 sep , 2010, 12.07 Bjarne Nitovuori

 

Blir EU-kommissionären Viviane Redings utbrott i tisdags mot Frankrike med anledning av massutvisningen av romer en vändpunkt för Barroso-kommissionen? Aldrig tidigare har en kommissionär gått så hårt åt en stormaktsmedlem, hävdas det.

Reding från det minsta EU-landet Luxemburg konstaterade att Frankrike bryter mot EU:s lagstiftning och meddelade att kommissionen överväger att föra ärendet till EU-domstolen.

Den franska reaktionen lät inte vänta på sig. En minister sade att ”så här talar man inte till en stormakt”. En annan minister menade att det är det franska folkets sak, inte kommissionens, att se till att EU:s lagstiftning följs. Och president Nicolas Sarkozy tog upp frågan vid toppmötet i Bryssel i går. Han lär ha gormat så det hördes till andra ändan av korridoren, då han ”försvarade Frankrikes ära”.

Sarkozy var särskilt upprörd över att Reding anses ha dragit en parallell till nazitiden, då hon sade att ”detta är en situation som jag inte trodde Europa skulle uppleva igen efter andra världskriget”. Det uttalandet har hon tagit tillbaka, men en del regeringschefer, framför allt  Storbritanniens konservativa Davin Cameron, har med uttalandet som svepskäl intagit en neutral position i tvisten. Vid toppmötet lär Sarkozy dock ha fått stöd endast av Italiens Silvio Berlusconi, som varit lika aktiv när det gällt att fördriva romer.

Det är anmärkningsvärt att de politiska grupperna i EU-parlamentet, men inte de konservativa (EPP), har stött Viviane Redding, som själv kommer från EPP-gruppen. Då parlamentet 9.9 antog en resolution mot utvisningarna röstade EPP mot.

Det är möjligt, kanske till och med troligt, att frågan löses på ett sätt som gör det möjligt för alla parter att rädda ansiktet och att den inte alls går till EU-domstolen. Men det skulle inte rädda EU-kommissionen, som har rykte om att inte våga gå åt unionens stormaktsmedlemmar.  Tidigare har dess rykte skamfilats av att man sett mellan fingrarna då stormakterna Tyskland och Frankrike brutit mot stabilitets- och tillväxtpakten.

Vad romernas situation beträffar borde också Rumänien, Bulgarien och många andra länder ta sitt ansvar.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
september 2010
M T O T F L S
« aug   okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.