Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Enpartistaten Ungern

5 okt , 2010, 13.17 Bjarne Nitovuori

 

Jag var i Ungern förra veckan, mitt under en valkampanj inför söndagens (3.10) lokalval. Inte ett ord om valresultatet hittade jag i vare sig Hbl eller HS. Och Yles valbevakning (åtminstone på nätet) slutade efter att 45 procent av rösterna räknats. Ändå är det fråga om ett EU-land, vars politik har betydelse också för oss.

Nåväl, själv är jag inte beroende av finländska medier för att kunna följa med vad som händer i andra EU-länder.

Valresultatet i korthet: högerpartiet Fidesz, som redan har två tredjedels majoritet i parlamentet, erövrade nu 22 av de 23 större städerna (bara i Szeged har socialisterna makten). I huvudstaden Budapest, som hittills varit liberalernas och socialisternas fäste, tog Fidesz nu överborgmästarposten och vann i 19 av de 23 stadsdelarna.

”Budapest är åter nationens huvudstad”, kommenterade Fidesz ledare premiärminister Viktor Orbán. Det är ett oroväckande språk. Oppositionens anhängare skulle alltså inte tillhöra nationen.

Valdeltagandet var bara 45 procent, vilket talar sitt tydliga språk. I gatubilden var det svårt att upptäcka att ett val var nära förestående. Dagen före valet, då vi satt i Astorias kafé i centrum av Budapest, gick ett demonstrationståg förbi med något som liknade cirkusartister i spetsen. Flera demonstranter bar ungerska flaggor, två hade Fidesz-flaggor och en demonstrant bar den gamla Árpád-fanan, som användes av det nazistiska Pilkors-partiet på 1940-talet och som numera används av det högerextremistiska Jobbik-partiet. Då jag frågade Astorias servitör vad det var fråga om svarade han: ”Det är Fidesz-anhängare som firar att vi i morgon blir av med den gamla överborgmästaren (liberalen Gábor Demszky)”.

På hotellet försökte vi följa med valkampanjen i TV. Nästan varje dag var första nyheten premiärminister Viktor Orbáns uppträdande på valmöten i olika delar av landet. Hans huvudbudskap tycktes vara: gör inte er stad till ett motståndsnäste mot regeringen. Om samarbetet med regeringen inte fungerar, är det ni som förlorar.

Och dagen före valet sändes en timslång intervju med Orbán. Det var HírTV, som bjöd på detta. Det är känt att den TV-kanalen står Fidesz nära. Men det var nästan enda kanalen av kanske 20-30 ungerska kanaler för den som var ute efter nyheter.

, ,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
oktober 2010
M T O T F L S
« sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

Kommenteringen är stängd.