Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Soini och EU

29 jan , 2011, 13.12 Bjarne Nitovuori

 

Man skulle tro att Timo Soinis Sannfinländare i sina program skulle kräva att Finland utträder ur EU, så framträdande är anti-EU-retoriken i partiets propaganda. Så är dock inte fallet. Sannfinländarna kräver inte att vi går ur unionen.

Något valprogram inför det stundande riksdagsvalet har Sannfinländarna inte presterat. Jag tyr mig därför till partiets program inför EU-valet för snart två år sedan. Där sägs att makten bör återföras från EU till nationalstaterna och att det målet är omöjligt att uppnå om man inte deltar i EU:s beslutsfattande. Det skall väl uppfattas som ett försvar för att Soini skulle inväljas i Europaparlamentet. Hur han där har verkat för att återföra makt från EU till Finland känner jag inte till.

För att vara ett trovärdigt parti som motsätter sig EU är det minsta man kan begära att partiet kräver att Finland går ur unionen och att det också säger på vilket sätt det skall ske och vad som därav följer. Det säger Sannfinländarna inte.

Ett parti som klart anvisat en sådan väg är Självständighetspartiet, ursprungligen framlidne Ilkka Hakalehtos parti Förbundet för det Fria Finland (Vapaan Suomen liitto). Enligt partiet räcker det med att en enkel majoritet i riksdagen konstaterar att Finland 1994 grundlagsvidrigt anslöts till EU och att anslutningen därmed är olaglig. Någon tillämpning av utträdesparagrafen i Lissabonfördraget med därtill hörande kompensationsförhandlingar behövs inte.

Vid gårdagens presskonferens gjorde Timo Soini (enligt HS 29.1) det till ett absolut krav i de kommande regeringsförhandlingarna att Finlands EU-medlemskap inte nämns i den nya grundlagen. Det är typisk symbolpolitik från Soinis sida. På samma sätt har EU-motståndarna i Sverige gjort det till en stridsfråga att den svenska grundlagen innehåller ett omnämnande om att landet är EU-medlem.

En grundlag borde väl handla om vad som gäller dvs att Finlands suveränitet är begränsad och att EU-lag står över inhemsk lag. Det borde ha sagts ut redan då den nya grundlagen stiftades, då Finland redan varit EU-medlem i fem år. Visserligen kommer detta inte att sägas ut i den ändrade grundlagen heller, eftersom där bara konstateras att Finland är medlem av Europeiska unionen.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
januari 2011
M T O T F L S
« Dec   feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.