Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

President Niinistö

19 jan , 2011, 11.46 Bjarne Nitovuori

 

Då riksdagens talman Sauli Niinistö (Saml) kritiserar EU och därmed också Finlands regering för att alltför lättvindigt stöda skuldsatta euroländer ägnar sig en del medier (åtminstone Yles finska nyheter) åt frågan om hur nära vänner Niinistö och finansminister Sauli Katainen (Saml) är. Jag är ense med Katainen om att den frågan förtjänar titeln ”årets mest onödiga debattämne”.

Niinistös kritik öppnar för en av de mest angelägna debatterna inför riksdagsvalet. Men den chansen missar medierna. Till och med på nyhetssidorna kan det heta att det som gjorts för att rädda de krisdrabbade euroländerna varit det enda alternativet. Oppositionens kritik är bara populism.

Det är en futilitet om Niinistö och Katainen är kamrater eller ej. Däremot kan man diskutera Niinistös uttalanden i relation till nästa års presidentval. I flera sammanhang har Niinistö uttryckt sin irritation över att han inte kan uttala sig utan att det kopplas till presidentvalet.

Det finns ett sätt för honom att komma ifrån det här. Han kan klart och otvetydigt förklara att han under inga förhållanden ställer upp i presidentvalet. Men det gör han inte, för han har troligen redan beslutat ställa upp.

Om han inte vill bli president borde han ha sagt det för länge sedan. Om han nu – eller efter riksdagsvalet – säger nej försätter han sitt parti Samlingspartiet i samma situation som inför presidentvalet 2000. Då utgick alla från att han  är partiets kandidat innan han plötsligt och till allas överraskning sade nej. Och partiet fick ty sig till Riitta Uosukainen, som gjorde ett dåligt val. Något har väl Niinistö lärt sig av det.

Om och då Niinistö ställer upp blir han med största sannolikhet vald. Vi får då ett ointressant val.

Sauli Niinistö är 63 år då han tillträder ämbetet. Av Finlands presidenter efter J.K.Paasikivi börjande från Urho Kekkonen har alla varit 55-58 år, då de valts första gången. De har alla fått sitt första frimärke då de fyllt 60 år under sin första presidentperiod.

Då Niinistö tillträder i en så hög ålder är chansen stor att han sitter bara en period. Då Martti Ahtisaari inför valet år 2000 meddelade att han inte ställer upp för en andra period lät han förstå att han vill skapa en tradition att presidenten sitter bara en period. Den traditionen ville Tarja Halonen inte följa. Men Niinistö kunde gärna göra det.

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
januari 2011
M T O T F L S
« Dec   feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategorier

4 kommentarer

  1. Sauli Katainen!?

    Gällande presidentvalet så lyckas Niinistö hålla frågan på dagordningen då han ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut, vilket ger ett visst överraskningsvärde sen då det kommer. Å andra sidan behöver han knappast föra någon extra kampanj. Och visst innebär det också att han allt han uttalar sig om kopplas ihop med presidentvalet.

    PS. Kolla annars in min valblogg!

  2. Adressen är alltså val2011.ratata.fi.

  3. Bjarne Nitovuori skriver:

    Tack för tipset.

  4. Bjarne Nitovuori skriver:

    Sauli Katainen ja. Då jag ännu jobbade fanns det alltid sådana som rättade den typen av fadäser. Är det ett freudianskt misstag? Jag ser i varje fall inte vari det skulle ligga.

Kommenteringen är stängd.