Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Samlingspartiets dimridåer

27 feb , 2011, 16.17 Bjarne Nitovuori

 

Samlingspartiet vägrar delta i en regering som skärper beskattningen av förvärvsinkomster, deklarerade partiets ordförande finansminister Jyrki Katainen vid partifullmäktiges möte på lördagen.

Inget parti har krävt en skärpning av beskattningen för låg- och medelinkomsttagare, däremot nog för höginkomsttagare. Översatt till klarspråk lyder samlingspartiets devis alltså: Vi är mot att höginkomsttagarnas skatter skärps.

En likadan översättning till klarspråk behövs för att förstå en del av samlingspartiets andra ställningstaganden. Partiet har avvisat beskyllningen att det är för plattskatt dvs att såväl fattiga som rika skall betala samma procentuella andel av inkomsterna i skatt. Det har ingen hävdat. Det som samlingspartiet kritiserats för är att dess krav om att tyngdpunkten i beskattningen bör förskjutas från skatt på arbete till skatt på konsumtion de facto innebär en utveckling mot plattskatt. Samlingspartiet är visserligen inte allena om det kravet.

Samlingspartiet säger också att det inte går med på nedskärningar för de sämst ställda. I klarspråk betyder det att samlingspartiet inte tänker driva på en höjning av förmånerna för de sämst ställda, till exempel  utkomststödet. Inget parti har krävt nedskärningar för de sämst ställda, däremot nog nivåhöjningar.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
februari 2011
M T O T F L S
« jan   mar »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.