Bjarne Nitovuori bloggar om politik

Okategoriserad

Demonstrationskultur

1 apr , 2011, 10.41 Bjarne Nitovuori

 

Hbl överdriver nog, då man påstår att 300 personer deltog i demonstrationen mot ”tvångssvenskan” utanför riksdagshuset i går. Ännu mer överdrev Yle då man talade om 500 demonstranter. Närmare sanningen kommer Vasabladet med 150 eller Helsingin Sanomat med ett par hundra.

Jag råkade vara på plats för att jag hade stämt träff med en svensk journalist, som ville se demonstrationen. Jag avlägsnade mig redan efter ca en halv timme, så det är möjligt att det kom flera människor senare.

Litet betänksam var jag inför den motdemonstration, som Päivi Storgård tagit initiativet till. Det är naturligt att en sådan leder till de häftiga motsättningar, som medierna rapporterar om. De två demonstrationernas teman rörde sig dessutom egentligen på olika plan. Då Suomalaisuuden liittos och Vapaa kielivalinta ry:s demonstration hade som  tema ”Pois pakkoruotsi” (Bort med tvångssvenskan) och ”Äänestä kielivapaus” (Rösta för språkfrihet) var motdemonstrationens tema ”Två språk, samma folk”. I princip finns det ingen motsättning mellan de två, även om många av demonstranterna mot ”tvångssvenskan” troligen har som mål att avskaffa Finlands tvåspråkighet.

Demonstrationen hade planerats länge och busstransporter hade ordnats från flera orter utanför Helsingfors. Mot den bakgrunden var demonstrationen ett misslyckande. Den visade åter en gång hur ogärna finländarna demonstrerar. På sin höjd samlar demonstrationerna några hundra deltagare, så också nu.

,

Om Bloggaren

Bjarne Nitovuori är pensionerad Hbl-journalist. Var politisk journalist i drygt 20 år med några korta gästspel på ledarredaktionen. Har följt med politik ungefär sedan 13-års ålder då Kekkonen för första gången valdes till president 1956. Har numera en mer kritisk syn på politiken än som politisk journalist.
april 2011
M T O T F L S
« mar   maj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategorier

Kommenteringen är stängd.